За кои язовири Борисов даде 500 млн. лв. и 2 години не ги ремонтира - 24novini.bg

За кои язовири Борисов даде 500 млн. лв. и 2 години не ги ремонтира

Борисов даде 500 млн. лв. за ремонти на язовири, но ремонти няма, а загубата на "Монтажи" е 8 млн. лв. Борисов даде 500 млн. лв. за ремонти на язовири, но ремонти няма, а загубата на "Монтажи" е 8 млн. лв.
28.06.2020 | 18:30
(0 гласа)

Нов скандал с разхищение на половин милиард лева от премиера Борисов уж за ремонт на 400 язовира набира скорост, след като стана ясно, че държавното дружество "Монтажи" ЕАД, което получи колосалните 500 млн. лв. за спешен ремонт на малко над 400 язовира, е излязло на загуба и през 2019 година от над 8 млн. лв., като надлежно се е застраховало за 9 млн. лв., но пък не е ремонтирало нито едни от планираните над 400 язовира в "аварийно състояние".

 

Скандалът става ясен от годишния финансов отчет на фирмата за 2019 г., публикуван на сайта на Финансовото министерство.

Припомняме, че председателят на Гражданската платформа „Изправи се.БГ“ Мая Манолова съди Държавната консолидационна компания (ДКК), чието дъщерно дружество е "Монтажи", за укриване на информация за аварийните язовири, които трябваше да бъдат ремонтирани с въпросните 500 млн. лв.

Манолова подаде заявление за достъп до обществена информация до ДКК още на 8 януари 2020 г.

и в 14-дневния срок ДКК не отговори, въпреки че е длъжна по закон.

В заявлението Манолова пита за отпуснатите от Министерския съвет на ДКК през юли 2018 г. 500 млн. лв. за ремонт на 418 язовири, които са в "аварийно състояние", според самия Борисов и министрите му.

Манолова поиска подробна справка-отчет от 1 октомври 2018 г. до 30 септември 2019 г. на язовирите, язовирните стени и съоръженията към тях, подлежащи на ремонтни дейности и реконструкции. Тя попита и за сумата, плана и списъка на ремонтираните с отпуснатата сума язовири.

В. "Сега" днес също припомня, че държавното дружество "Монтажи", в което работят 176 души, получи чек от правителството през 2018 година през Държавната консолидационна компания (ДКК) в размер на 500 млн. лв., за уж спешен ремонт на над 400 язовира.

От финансовия отчет става ясно, че те ще трябва още да почакат - приключването на строителството се отлага с още две години.

Изливането на парите не е помогнало на фирмата да излече на печалба, макар загубата да е свита и от дружеството да счита това за съществено подобрение на финансовото състояние. Фирмата отчита за 2019 година загуба от 1,16 млн. лв. при 2,06 млн. загуба за предходната 2018 г.

С новият минус общата непокрита загуба на фирмата стига 8,1 млн. лв., а за загубата въпрос към ДКК имаше още преди месеци и Мая Манолова.

Финансовият отчет показва колко несъизмерим с обичайния обем от дейност, реализиран от фирмата, е отпусната му сума от ДКК като аванс за ремонт на язовирите, която за 2019 г. възлиза на 461, 8 млн. лв.

На този фон дружеството отчита приходи от 25 млн. лв. и разходи от 26 207 лв.

Голяма част от разходите са за външни услуги - 21,8 млн. лв., като тук доминират разходите за услуги на подизпълнители - 12 млн. лв. и застрахователни разходи - 9 млн. лв. Не става ясно за какво точно са ползвани подизпълнители. Като незавършено строителство фирмата отчита 15,1 млн. лв. , като приключването на строителните дейности се чака в следващите две години.

От финансовият отчет става ясно, че голяма част от парите за язовирите стоят по сметки на дъщерната фирма на "Монтажи" ЕАД

- "Монтажи-София" ЕООД. По нейни сметки към края на годината има 160, 7 млн. лв. Не е ясно каквто точно прави фирмата с тези пари, във финансовия отчет е отбелязано, че тя ще действа като платежен посредник на "Монтажи".

По данни от фирмените регистри осигурените лица в дъщерната "Монтажи-София" към месец април са били 3,

а според последния наличен отчет на фирмата - за 2016 г., фирмата е била на печалба от 19 000 лв.

Въпреки многото въпросителни около "Монтажи" ЕАД през годината, за които писа и "Сега", в дружеството не е извършвана данъчна ревизия, става ясно от отчета. "Монтажи" бе основен изпълнител и при строителството на водопровода за Перник.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...