МОН пусна отговорите на матурите по български език - 24novini.bg

МОН пусна отговорите на матурите по български език

МОН пусна отговорите на матурите по български език МОН пусна отговорите на матурите по български език
01.06.2020 | 18:33
(1 глас)

Върху разказа „Чорба от греховете на отец Никодим“ на Елин Пелин писаха днес зрелостниците на матурата по български език и литература. МОН по-късно публикува PDF файл с информация за матурата.

 

 

Темата, върху която трябваше да разсъждават в рамките на 4 страници, бе "Човекът и неговите съмнения".

Това съобщиха от министерството на образованието. Авторът бе "разкрит" най-напред във фейсбук групата Матури 2020, в която младежите се питаха шеговито: "Наядохте ли се с чорба?" или "Как ви дойде чорбата на Елин Пелин, за мен беше много вкусна".

Произведението е от учебния материал за 11-ви клас. Елин Пелин се пада за втора поредна година на матурата по български език. Миналата година зрелостниците писаха върху разказа "Косачи".

Общо 45 616 зрелостници се явиха на днешния държавен зрелостен изпит по български език и литература, въпреки че заявления до участие в изпита бяха подали 48 582 ученици.

Само 18 от тях са били в карантина заради коронавируса и не са могли да се явят. Те, както и други, които не са успели да се явят днес, ще могат да направят на следващата сесия през август. Анулирани са били 6 изпитни работи.

Матурата се проведе в 5162 зали на 722 училища в страната при спазване на противоепидемичните мерки и осигурено видеонаблюдение.

Всички зали и училища бяха дезинфекцирани и запечатани още в петък.

Преди отварянето им тази сутрин, те бяха още веднъж дезинфекцирани. На входа имаше медицински лица, които мереха температурата на абитуриентите. Инструкцията бе, ако тя е над 37.3, да се мери повторно, и ако температурата се потвърди и втория път, да се взема индивидуално решение как да се постъпи. От МОН не казаха дали е имало ученици с температура, които са били върнати с обяснението, че не събират подобни данни.

Учениците бяха допускани в училищата със защитни маски или с предпазни шлемове, без да се струпват на входовете на училищните сгради и при спазването на дистанция до 1,5 метра.

Просветният министър Красимир Вълчев коментира пред Би Ти Ви, че организацията на матурата е добра, осигурени са и достатъчно квестори.

Към 17 ч. днес МОН пусна и самата матура с верните отговори, които могат да се видят на сайта му.

Изпитните работи трябва да се оценяват от 3 до 14 юни, а резултатите от тях да бъдат обявени до 15 юни. Зрелостниците ще получат дипломите си на 26-и юни, или с четири дни по-късно заради промяната в датите на държавните зрелостни изпити, наложена заради извънредното положение в страната.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...