Омбудсманът: Да отпадне "системността" при домашното насилие - 24novini.bg

Омбудсманът: Да отпадне "системността" при домашното насилие

Диана Ковачева предлага да отпадне условието за "системност", за да се признае домашно насилие Диана Ковачева предлага да отпадне условието за "системност", за да се признае домашно насилие
28.05.2020 | 15:00
(1 глас)

Омбудсманът иска да отпадне „системността“ при домашното насилие. Омбудсманът Диана Ковачева предложи промени в НК, чрез които иска да отпадне "системността" при домашното насилие.

Това стана ясно по време на онлайн заседание на работната група

към Министерството на правосъдието, която готви нормативни изменение по тази тема.

Сред промените, които тя предлага е отпадането на системния характер, когато престъплението е извършено в условията на домашно насилие.

Според сега действащото законодателство, жертвата трябва да е подала три сигнала и те да са регистрирани, за да получи насилникът по-тежко наказание. Една жена може да бъде убита или да й бъде нанесена тежка телесна повреда още от първия път.

Няма нужда да чакаме три последователно регистрирани акта на домашно насилие,

аргументира позицията си омбудсманът. В заседанието омбудсманът подчерта още, че в Закона за защита от домашното насилие настоява да бъдат включени дефиниции на психическото и икономическото насилие.

Ковачева настоява за промени в дефиницията на преследването като форма на психическо насилие, за да може тя да стане работеща, а и да постигне превантивен ефект.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...