Проф. Витанов: Болните ще продължат да намаляват - 24novini.bg

Проф. Витанов: Болните ще продължат да намаляват

Проф. Витанов прогнозира спад на болните от Ковид-19 Проф. Витанов прогнозира спад на болните от Ковид-19
25.05.2020 | 16:00
(0 гласа)

Математикът в Националния оперативен щаб (НОЩ) проф. Николай Витанов предвиди, че България отива към изхода на пандемията.

 

 

"Имаме стабилни сценарии. Преди седмица стабилен беше сценарият 50-80 (т.е. между 50 и 80 заразени на ден), сега слязохме на 20-40, следващият ще е 0-20...

Така че сме на второто стъпало на стълбата отдолу нагоре. След това отиваме на изхода, на който пише "край на медицинската част за този сезон" - каза Витанов пред bTV. - Има и още сценарии. Такъв е 100+, при който премиерът каза, че ще върне ограниченията. Има и по-тежки сценарии. А накрая има едно, на което какво пишеше? "Яко ще измрете"

Професорът каза, че още през март е обявил, че кризата ще продължи 2.5 до 3 месеца и си стои зад думите, защото "това означава средата или края на юни".

Витанов разкри и възможните сценарии оттук-нататък.

Той припомни, че два пъти вече в света е имало епидемии от такъв вирус и двата пъти са затихвали. Но тогава е ставало въпрос за стотици хиляди заразени, а сега - за няколко милиона. 

"Вече зависи от поведението на вируса. 1/3 от вероятностите е сега вирусът да отшуми от самосебе си. Друга 1/3 е той да се прикрие в други страни където е зима - в Южна Америка, Аэрика. След това да се върне през есента и тогава има няколко варианта. Защото, ако иска пак да се разпространява, той трябва да мутира. Най-вероятният вариант, според мен, е вирусът да се завърне наесен, но в по-лека форма".

Според проф. Витанов основният проблем през есента ще бъде заради чужденците,

които очакваме да започнат да пристигат след разхлабването на мерките.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...