Спомен от 24 май 2019: Румен Радев и директорът на ЮНЕСКО начело на шествието (видео) - 24novini.bg

Спомен от 24 май 2019: Румен Радев и директорът на ЮНЕСКО начело на шествието (видео)

Шествието на 24 ма йсе води лично от президента Румен Радев 24новини.бг/ Мария Йорданова
24.05.2020 | 09:15
(1 глас)

Кризата с Ковид-19 тази година стана причина за първи път от десетилетия в България да не се провеждат шествията за Деня на славянката писменост и култура 24 май. По този повод 24новини.бг припомня последното шествие - от миналата година - в София. Тогава то бе водено лично от президента Румен Радев. Той се включи сред участниците редом с Генералния директор на ЮНЕСКО Одри Азуле. Тогава не знаехме, че следващо шествие (поне през 2020 г.) няма да има.

Шествието тогава тръгна малко след 10.30 часа от площада пред Археологическия музей, продължи по бул. "Цар Освободител",

бул. "Васил Левски" и стигна до паметника на "Св. Св. Кирил и Методий" пред Националната библиотека, където в 11.00 часа започна тържествената церемония.

България отбелязва днес 24 май - Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

В цялата странаимаше празнични прояви и тържества по повод 24 май.

В София празничната церемония имаше слова на президента Румен Радев,

столичният кмет Йорданка Фандъкова и Министърът на образование Красимир Вълчев и директора на ЮНЕСКО Одри Азуле.

Първокласниците Петра Мончева и Симеон Геновски от 122 ОУ „Николай Лилиев” и  от 107 ОУ „Хан Крум” рецитираха стихотворението "Аз съм българче".

Припомняме, че денят е обявен за официален празник със Закона за изменение на Кодекса на труда, приет от Деветото Народно събрание на 30 март 1990 г.

Кирило-Методиевото дело е съхранено и продължено от техните ученици - Климент, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий, припомня БТА.

В края на девети век двамата братя са канонизирани от църквата за светци. Братята Кирил и Методий са обявени за духовни бащи на Европа още в края на 80-те години.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...