Диана Ковачева остава омбудсман - 24novini.bg

Диана Ковачева остава омбудсман

Диана Ковачева остава омбудсман за следващите 5 години Диана Ковачева остава омбудсман за следващите 5 години
22.05.2020 | 15:00
(0 гласа)

Действащият омбудсман Диана Ковачева запази поста си след като получи подкрепата на всички парламентарни групи. Това не беше изненада, тъй като номинираната от ГЕРБ Ковачева беше единственият кандидат за обществен посредник между гражданите и властта.

Претендентът се хареса и на БСП.

От левицата обаче дадоха да се разбере, че очакват в замяна на гласовете си за Ковачева техен човек да бъде избран за нейн заместник.

"Нашата парламентарна група ще се включи в обсъжданията за зам.-председател на институцията и ще бъде много добър знак за цялото управляващо мнозинство и за опозицията да достигнем до общо решение, което ще бъде работещо и от което ще спечели институцията и всички български граждани", намекна соцдепутатът Васил Антонов какво се очаква от управляващите.

Самата Ковачева обяви, че вижда в пълната подкрепа на парламента за нейната кандидатура "заявка за добро сътрудничество в нелеката задача на защита на правата на човека". "Моята лична амбиция е да превърнем институцията на омбудсмана от последната надежда на хората в тяхната първа реакция при нарушени права", обобщи тя целите си пред депутатите.

Диана Ковачева е бивш изпълнителен директор на Асоциация „Прозрачност без граници”.

През 2011 г. премина от частния в публичния сектор директно на висока позиция – стана правосъден министър в първото правителство на Бойко Борисов. 5 години по-късно беше избрана за заместник на омбудсмана на България Мая Манолова. След като Манолова напусна поста си, за да се състезава за кмет на София на местните избори през 2019 г., Ковачева изпълняваше длъжността й до изтичането на мандата в началото на тази година.

Писмено подкрепа за нейната кандидатура заявиха 15 неправителствени организации. Сред тях са Центърът за либерални стратегии, Висшият адвокатски съвет, „Програма Достъп до Информация”, Съюзът на юристите в България и др.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...