София е пред референдум за горенето на боклука. Но ГЕРБ не го искат - 24novini.bg

София е пред референдум за горенето на боклука. Но ГЕРБ не го искат

София е на прага на рефернедум за горенето на боклука, но ГЕРБ не искат референдум София е на прага на рефернедум за горенето на боклука, но ГЕРБ не искат референдум
21.05.2020 | 08:15
(0 гласа)

Управляващото мнозинство в Столичният общински съвет - групите ГЕРБ-СДС и ВМРО и "Атака", вероятно ще бъде принудено да разгледа искането за провеждането на местен референдум дали на територията на ТЕЦ "София" да се строи инсинератор за изгаряне на RDF (твърди) отпадъци.

 

 

Опозицията в лицето на коалицията "Демократична България" е успяла да събере необходимите 13 подписа на общински съветници

(1/5 от всички 61 членове на СОС) за включването на точката в някоя от следващите сесии на столичния парламент, съобщиха от "Демократична България" във "Фейсбук".

Решаващият 13-ти подпис, тъй като съветниците от дясната коалиция са 12, е дошъл от независимият представител на гражданската организация "Спаси София" Борис Бонев, става ясно от съобщението.

Въпросът, на който се предлага софиянци да отговорят с "да" или "не", гласи: "Да бъде ли изградена на територията на Столична община инсталация за изгаряне на гориво от отпадъци RDF (refuse-derived fuel)?".

През октомври 2019 г. Върховният административен съд реши, че Столичната община незаконосъобразно крие информация за идейния проект за инсинератора.

"Месеци наред обстойно и аргументирано обяснявахме защо крематориум за боклук в центъра на София ще влоши бездруго отровния въздух в столицата.

Потърсихме, лично и поименно, подкрепата на всеки общински съветник. В резултат успяхме да получим подписа на Борис Бонев. Така заедно с "Демократична България" имаме минималното количество подписи, изискващи се от закона, за да внесем предложение за провеждане на референдум", поясниха от опозицията.

Според "Демократична България, ако проектът за изграждане на инсенератор продължи, "скоро ще трябва да заменим противовирусните маски с противогази". Според направената оценка на въздействието инсинераторът ще прибавя годишно поне още 256 тона азотни окиси, 64 тона серни окиси и 13 тона фини прахови частици (ФПЧ) към вече недопустимо мръсния софийски въздух, изчисляват от "Демократична България".

През март спорният проект за изграждането на инсенератора бе одобрен от Европейската комисия, която разреши отпускането на над 77 милиона евро от Европейския фонд за регионално развитие. То ще има капацитет за производство на приблизително 55 мегавата топлинна енергия и 19 мегавата електрическа енергия или топлинна енергия за 40,000 души и електричество за 30,000 души, изчисляват от ЕК.

Опонентите обаче подчертават, че именно ЕК определи срок на България да отговори до януари 2019 г. какви мерки е предприела за справяне с мръсния въздух, заради който страната бе осъдена преди това и че първо да се предприемат мерки за намаляване и рециклиране на отпадъците, преди боклукът да се използва като гориво.

Самите управляващи в София защитават проекта с аргумент, че бъдещата инсталация за горене ще осигурява безплатно гориво за "Топлофикация София". Изчисленията на общината са, че по този начин ще се спестяват 65 млн. куб.м природен газ на година, или между 15 и 18 млн. евро. Сметките са правени в предишни години, когато цената на природния газ беше доста по-висока обаче.

"Отпуснатият по ОП „Околна среда“ за строеж на инсинератора грант от 180 милиона лева безпроблемно може да бъде инвестиран в здравеопазване

или в работещи мерки за по-чист въздух и здравословна градска среда – проблеми, с които СО очевидно не се справя добре", се казва в мотивите за свикването на референдум.

Опозицията е на мнение и че сега не е моментът да се тегли заем, с които София трябва да дофинансира изграждането на инсенератора.

"Ако проектът е толкова изгоден за града, колкото твърдят, защо не искат да ни покажат финансовата му част?

Г-жа Фандъкова така и не изпълни влязлото в сила решение на ВАС, с което се задължава да разсекрети и предостави на обществеността информацията за планираните приходи и разходи на проекта", пише още в мотивационната част.

Тя бе поискана от сдружение "За Земята", но общината отказа да я предостави, тъй като това щяло да облагодетелства определени лица. В мотивите си съдът приема, че въпроси, свързани с околната среда, трябва да се подлагат на широко обществено обсъждане.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...