Пеевски прати на "Левски" половин милион. И скара левскарите - 24novini.bg

Пеевски прати на "Левски" половин милион. И скара левскарите

Делян Пеевски дари 500 хил. лв. на "Левски". И левскарите се скараха Делян Пеевски дари 500 хил. лв. на "Левски". И левскарите се скараха
19.05.2020 | 21:34
(0 гласа)

Депутатът от ДПС Делян Пеевски дари 500 000 лв. на "Левски" и по този начин вся раздор в клуба. Днес сайтът на"сините" публикува следното съобщение:

 

 

"Левскари,

Днес, 19 май, в сметката на „ПФК Левски“ постъпи дарение на стойност 500 000 лв. от фирма „Интръст“ ЕАД, като за целта беше оформен договор за дарение.

От компанията, която е еднолична собственост на Делян Пеевски, се свързаха с клуба,

за да декларират желанието си да помогнат на Левски в този тежък момент, без да поставят условия за притежанието на акциите, както и да призоват чрез нас и други фирми, които имат възможност, да помогнат за оцеляването на любимия клуб. Използваме повода, за да се обърнем отново към всички дарители с благодарност за неоценимата помощ и да обещаем, че ще получите отчетност за всеки похарчен лев, както беше и досега."

Само час по-късно от фенския Тръст "Синя България", който притежава 10% от акциите на "Левски", се обявиха категорично срещу това дарение и призоваха ръководството на клуба да не го приема:

"УС на Тръст "Синя България" намира полученото дарение от фирма "Интръст" ООД за неприемливо.

Смятаме, че приемането му е недопустимо и призоваваме ръководството на ПФК "Левски" АД да се откаже от него и да върне преведената сума на дарителя, а в случай че той не желае да я приеме обратно – същата да бъде дарена за благородна кауза.

В момент, в който цялата синя общност дава буквално последните си средства, за да спаси любимия си клуб, и в който всички усилия са насочени към изваждането на клуба от политическите игри, които го превърнаха в заложник, приемането на мащабно дарение от спорна политическа личност компрометира усилията ни и борбата ни, като ни поставя и в поредна зависимост."

После пък изп.-директор на "Левски" Павел Колев заяви, че не може да вземе еднолично решение за дарението на Пеевски.

"Дарението е в нашите сметки. Утре ще имаме събрание на УС и ще бъде взето решение - поясни Колев. - Най-големите дарители са феновете. Публиката отделя от залъка си и събра над 1,5 милиона лева за последните 2 месеца. Предвид активността на феновете би трябвало да можем да се справим и без това дарение. Когато идва без условия и цели да помогне на клуба, казус не виждам. Когато даренията идват с политическа цел, тогава би имало проблем, но нямам такива индикации. Единственият контакт, който съм имал, е с изп. директор на фирмата дарител. Надявам се да има още дарения. Има огромен интерес към кампанията. Тя върви повече от успешно. Икономическата ситуация не е розова, но се надявам повече хора да помогнат на "Левски". Водим разговори с фирми, които да помагат, но тези неща стават бавно."

От снощи пък върви друга интрига около "Левски". Тогава БНТ съобщи, че няколко бивши футболисти на отбора са написали писмо до премиера Бойко Борисов, в което излагат конкретен план за спасяване на клуба. Тяхното предложение включва заем от държавата в размер на 100 млн. лв. за срок от 20 години, като първите две години да бъдат гратисен период. Инициаторите вече се били консултирали по въпроса с един от бившите собственици на клуба Тодор Батков.

Планът за кредита от 100 млн. лв. датирал още от края на януари, когато е получил и входящ номер в Министерски съвет, но едва сега му дават публичност.

Те предвиждат да се учредят няколко камари на привържениците, в които да бъдат привлечени ветерани, бизнесмени, политици и други фенове, които да плащат различен по размер членски внос. Отделно от това ще се търсят и спонсори. Проблемът на тази идея обаче е, че този кредит няма как да бъде обезпечен с активи на "Левски" на въпросната стойност от 100 млн. лв.

"Единственият начин "Левски" да излезе на чисто, да плаща и да формира печалба е акциите да отидат в привържениците. Но не с пластмасови кутии да се обикаля, да се събират пари и да не се знае в кой джоб отиват", коментира един от участвалите на разговора с Батков - Георги Манев. Той обаче беше скептичен, че Наско Сираков ще получи акциите от Васил Божков.

Сред инициаторите бяха посочени Кирил Ивков, Георги Цветков и Емил Велев, които обаче категорично отрекоха. Пред БНТ Велев заяви, че няма представа за какъв план става въпрос. Пред "Дневник" Ивков дори определи това като фалшива новина на Манев, цитиран от "Сега".

По-късно Кирил Ивков излезе и с официално обръщение в сайта на "Левски", в което все пак призна, че е присъствал на срещата при Батков:

"Не съм давал съгласието си и не съм подписвал каквото и да е писмо до премиера на републиката. Не съм имал и нямам каквито и да е претенции към акциите на ПФК "Левски". Не съм искал правни съвети от Тодор Батков. Нито във връзка с това, нито за друго. Бях поканен на тази среща, без да знам каква точно е нейната цел, и се отзовах само от уважение към колегите", заяви той.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...