Министрите си измиха ръцете: Кметове и родители ще отговарят за градините - 24novini.bg

Министрите си измиха ръцете: Кметове и родители ще отговарят за градините

Градини и ясли се отварят от 22 май, но отговорността се прехвърли от министрите върху кметовете и родителите Градини и ясли се отварят от 22 май, но отговорността се прехвърли от министрите върху кметовете и родителите
20.05.2020 | 18:30
(0 гласа)

Детските градини ясли ще могат да възстановят работата си от 22 май, петък. Това обяви здравният министър Кирил Ананиев на бирифнг в МС. Обраователният министър пък призова хората да не си пускат децата, ако могат, защото опасността от коронавируса не е отминала. Освен поредният правителствен брифинг, който обърква хората с призивите си, брифингът беше и за да прехвърли отговорността върху родителите и кметовете за отварянето на градините и яслите.

 

 

По думите на Ананиев това ще стане при ясни противоепидемични мерки,

а кметовете са тези, които тще пуснат заповедите и ще понесат отговорността.

Общините следва да вземат решение кога да бъдат отворени детските градини между 22 май и 1 юни, като това трябва да стане след проучване и запитване на всеки родител. Родителите ще подписват декларация за информирано съгласие и отговорност, с която декларират, че са запознати с всички мерки, които са предприети в градината и че доброволно са пожелали тяхното дете да постъпи в градината или яслата, стана ясно от думите на Ананиев.

Ананиев посочи, че ще се тества извадка от около 1000 педагози в градините, за да се види тенденцията.

Няма да се изисква медицинска бележка за децата, които постъпват на градина. Няма да се залага изискване и за максимален брой деца в група, тъй като очакванията на МОН са средната посещаемост да е от около 10-11 деца, а в големите градове - по около 12-15 с тенденция те да намаляват през летните месеци. По-голяма част от време децата следва да прекарват навън. Първият ден ще се мери температурата на всички деца с живачен термометър, а следващите - само тези, които имат някакви симптоми.

22-ри май е петък, т.е. очакванията са тогава да отворят сравнително малък брой градини.

Реално по-голяма част от детските заведения ще могат да отворят след другата седмица, като най-голяма готовност към този момент имат частните градини.

Просветният министър Красимир Вълчев все пак апелира родителите, които имат възможност, да не пускат децата си на градина,

тъй като опасността от коронавирус не е отминала, особено тези, които имат в семействата си възрастни хора. Според проучване на МОН сред 95 хиляди родители 38% от тях са готови веднага да пуснат децата си, но 30% се колебаят и чакат мнението на специалистите.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...