ВЕЦ замърси езерото в Панчарево - 24novini.bg

ВЕЦ замърси езерото в Панчарево

ВЕЦ Кокаляне замърси езерото на Панчарево ВЕЦ Кокаляне замърси езерото на Панчарево
17.05.2020 | 11:00
(1 глас)

Авария във ВЕЦ "Кокаляне" е довела до замърсяване на Панчаревското езеро със смазочни течности и измиране на риба, съобщи БНТ.

 

 

След сигнал на място е била извършена проверка от Столичната районна инспекция

по околна среда и води, Басейнова дирекция "Дунавски район", лаборaторията към Изпълнителна агенция по околна среда и представители на районна администрация "Панчарево".

Вчера в регионалната инспекция е постъпил сигнал за наличие на големи маслени синьо-зелени петна по повърхността на Панчаревското езеро и умряла риба. Направен е обход и оглед на участъка от река Искър от моста над реката в местност Зона на отдих "Плажа".

Установени са маслени петна, които правят маслен филм по повърхността на водата, както и умряла риба.

Взети са контролни водни проби от реката, а резултатите ще бъдат оповестени след анализа.

По първоначални данни на 11 май е аварирало едното от работните колела на едната турбина на ВЕЦ "Кокаляне". Вчера то е било ремонтирано, тъй като е нужно да се осигури свободен обем в язовир Панчарево.

За целта е включена аварийна помпа за източване на водите от изтичалото, която е засмукала рибата от него, която е умряла. Установените маслени петна в река Искър под моста в местност Зона за отдих "Плажа" са в резултат на работата на аварийната помпа и отмиване на смазочна течност.

Язовир "Панчарево" се стопанисва от "Напоителни системи" ЕАД. Водите му се използват за напояване и промишлено водоснабдяване.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...