Боил Банов обяви още 5 млн. лв. за култура - 24novini.bg

Боил Банов обяви още 5 млн. лв. за култура

Боил Банов обяви допълнителни 5 млн. лв. за култура Боил Банов обяви допълнителни 5 млн. лв. за култура
11.05.2020 | 21:40
(1 глас)

Отпускаме още пет милиона лева за култура, които започваме да инвестираме от утре, обяви на брифинг министърът на културата Боил Банов. Той поясни, че до това решение се е стигнало след разговори с правителството.

 


От този бюджет по 500 000 лв. са предвидени за театрални постановки, за музикални спектакли, за танцови представления и за проекти в областта на визуалните изкуства, 800 000 лв. ще бъдат отпуснати по-късно по програма за разпространение на произведенията, обясни Банов.

Към малките авторски кина и цирка ще бъдат насочени 1,5 милиона лева, а 700 000 лева - за малки грантове, свързани с единични артисти. Целта е да провокират изява на културен продукт чрез интернет, обясни днес министърът на културата Боил Банов.

 

Тоя подчерта, че отделно фонд "Култура" има 1,9 милиона лева за проекти и програми, голяма част от които вече са стартирали.

Министърът анонсира и норвежка програма, която на два пъти разпределя над 7 млн. лева за свободни артисти.

Ще има и нови мерки за подпомагане на културния сектор в страната, добави Банов.

Отварят музеи, галерии, библиотеки - при спазване на всички мерки за безопасност, добави той. Киносалоните също ще могат да работят, разрешават се и културни събития - но при 30 на сто пълняемост на залите, в които се организират.

"Зрителите трябва да бъдат разположени шахматно в салона и задължително да носят маски. След всяко представление залите ще се дезинфекцират. Препоръчително е сега представления в театрите да се правят от по-малки трупи или да се играят моноспектакли. Абсурдно е актьорите на сцената да са с маски", посочи още Банов. 

Относно колекцията на Божков, министърът отрече тя да се "изнася в кашони". Колекцията се съхранява изрядно и за нея се полагат грижи.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...