Протест, целящ Борисов, спря стрелбите на полигона в Црънча - 24novini.bg

Протест, целящ Борисов, спря стрелбите на полигона в Црънча

На полигона в с. Црънча нахлуха цивилни лица, за да привлекат вниманието на премиера Борисво. Стрелбите бяха спрени незабавно На полигона в с. Црънча нахлуха цивилни лица, за да привлекат вниманието на премиера Борисво. Стрелбите бяха спрени незабавно Кадър: bTV
06.05.2020 | 12:26
(1 глас)

Скандал в ефир се разрази малко преди 12,00 ч. днес, когато на полигона в с. Црънча до Пазарджик цивилни граждани нахлуха и принудиха командосите да спрат демонстрациите на спецакцията, която показваха на премиера Боисов.

 

Протестиращите са от близкито село Црънча и са отишли на полигона, за да привлекат вниманието на премиера Бойко Борисов,

предаде bTV.

Той е на същото място за демонстрациите на комнадосите по повод днешия празник.

Припомняме, че преди няколко дни общинските съветници на ГЕРБ в Пазарджик гласуваха за предложението на кмета на града да се продадат 300 декара земя до с. Црънча на цена около 2 лв. на кв. метър и това предизвика гневната реакция на хората в селото. Кметът на селото бе разпространил декларация против решението на кмета на Пазарджик и ОбС - Пазарджик с мотиви защо гората да не се продава. В него той описваше, че става дума за терен, през който преминава водопровод и е богат на археологически находки и артефакти.

За гражданите се застъпи и Мая Манолова, която преди дни (на 29 април) изпрати искане до ОбС - Пазарджик

да не се гласува такава сделка и да не се продава земята, щом хората от Црънча са против.

Въпреки това обаче съветниците на ГЕРБ подкрепиха продажбата, което очевидно е причината за протеста в района днес, припомни bTV в живото си включване.

26 са съветниците от групата на кмета Тодор Попов, както и част от съветниците на ГЕРБ, които дадоха „зелена светлина“ за продажбата на гората на Црънча.

Против са гласували 9 от съветниците в ОбС, начело с представителите на десните формации - Бойка Маринска от ДБГ и нейни колеги, както и други съветници от целия политически спектър. "Въздържал се" са гласували четирима общински съветници.

Навлизането на протестиращите на полигона днес е станало като са преодолели патрул от един човек,

обясни командващия спецчастите в Црънча, а стрелбите и демонстрациите бяха незабавно прекратени.

Командващият ген. майор Явор Матеев даде заповед да бъдат прибрани от терена цивилните лица и определи действията като провокация към армията по време на демонстрацията. Тази гора е в друг район, не при полигона и няма връзка с армията и спецсилите. Преминали са през отцеплението, през един редник и

"няма как този един редник да ги застреля", каза командващият в ефир.

Ситуацията показва, че мерките за сигурност са отработени и всички наши действия гарантират безопасността на цивилните, добави после ген. Матеев.

На този етап няма реакция или обяснение от страна на премиера каква е оценката му за случилото се и за исканията на протестиращите цивилни, нахлули на полигона днес.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...