Проф. Иво Петров: Коронавирусът ще заживее с нас като СПИН-а - 24novini.bg

Проф. Иво Петров: Коронавирусът ще заживее с нас като СПИН-а

Проф. Иво Петров заяви, че коронавирусът ще остане с нас, както СПИН и ебола Проф. Иво Петров заяви, че коронавирусът ще остане с нас, както СПИН и ебола
04.05.2020 | 09:14
(0 гласа)

Борбата с коронавируса ще продължи завинаги, едва ли ще има пълно справяне с инфекцията на 100%. Това коментира пред Нова телевизия националният консултант по кардиология проф. Иво Петров.

 

 

"Най-вероятният сценарий е, че този вирус ще остане сред нас, като вирусите на СПИН и ебола например.

Най-вероятно ще има намаляване и увеличаване на случаите в годините, освен ако не се намери много ефикасна ваксина, което не е много вероятно. Най-вероятно е да има повече от 10 ваксини. Коронавирусът е РНК-вирус, а тези вируси мутират сезонно. Това означава, че нито една ваксина ще е сигурна завинаги – тя ще е ефикасна срещу сегашния щам, но не е и срещу мутиралия. Но със сигурност ваксината ще има ефект върху катастрофалното нарастване на броя заболели", заяви проф. Петров. Той отбеляза, че е много важно какъв имунитет ще си изгради човек.

По думите му 1/3 от хората ще се срещнат с вируса, без да се разболеят.

Сърдечно-съдово заболявания не са предпоставка за заразяване с коронавируса и затова хората с такива заболявания не трябва да бъдат поставяни под карантина, каза още проф. Иво Петров. "Озонотерапията има своето място в лечението на новата инфекция и е изключително нискорискова, когато се прави от специалисти, коментира още той. Озонът в никакъв случай не трябва да се вдишва. Той се прилага чрез кръв, изтеглена от нашата вена, обогатена с озон. Методът намалява възпалението. Прилага се и у нас", коментира той.

Запитан дали се създава имунитет срещу болестта професорът отговори:

"Аз не съм вирусолог или имунолог, за да отговоря професионално на въпроса дали се създават антитела.

Самият факт, че се произвежда плазма с тях, означава, че такива се образуват. В същото време е въпрос на индивидуална реалтивност на имунитета на индивида, който е заболял. Въпросът е колко напрегнат имунитет създава болния. Явно починалата лекарка в Александровска болница не е могла да изгради достатъчно добър имунитет срещу болестта", посочи той.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...