Фармацевтити излязоха на протест с жълти жилетки - 24novini.bg

Фармацевтити излязоха на протест с жълти жилетки

Проф. Асена Стоименова бе обвинена, че всява страх в обществото. Тя отговори, че цитира данни на еврокомисаря по здравеопазването Проф. Асена Стоименова бе обвинена, че всява страх в обществото. Тя отговори, че цитира данни на еврокомисаря по здравеопазването
14.04.2020 | 09:12
(0 гласа)

Десетки фармацевти от различни градове излязоха на протести пред аптеките си. Приината е решението на прокуратурата да повдигне обвинение срещу председателя на Българския фармацевтичен съюз проф. Асена Стоименова. Тя е обвинена заради нейни медийни изяви, с които, смята прокуратурата, че тя е всяла страх в обществото.

 

 

Вчера по обед, във времето за дезинфекция, много от колегите й

сложиха жълти жилетки и излязоха пред аптеките си с плакати "НЕ ни е страх".

Прокуратурата повдигна обвинение на проф. Стоименова за всяване на паника заради нейни интервюта пред БНР и БНТ. В тях тя обяснява различни логистични проблеми пред доставките на лекарства, коментира презапасяването с лекарства и самолечението без рецепта, но думите й трудно могат да бъдат възприети като предизвикващи паника.

Наред с протестите, фармацевтичният съюз инициира и подписка в защита на проф. Стоименова и свободата на словото. Магистър-фармацевтите ще продължат да обясняват на пациентите защо не може и не бива да се отпускат препарати без рецепти, какви са ползите от генеричната замяна и защо лекарите трябва да предписват генерици, особено във времето на извънредно положение в страната, декларираха от Българския фармацевтичен съюз.

В позиция до медиите миналата седмица Асена Стоименова категорично заяви:

"Всяко едно послание, твърдение, предположение в медийните ми изяви почива на 25-годишния ми опит във фармацевтичния сектор и на публикувани анализи и информация и няма характеристиките, които прокуратурата им приписва".

 

"Да се обвиняват експерти заради изразени становища е мракобесие и пряко противоречи на членството на България в европейското семейство,

защото показва отчетливо неразбиране на факта, че демокрацията функционира благодарение на свободните и независими медии". Това се казва в позиция на Асоциацията на европейските журналисти по повод обвинението проф. Асена Стоименова.

Оттам изразяват възмущението си и алармира, че за първи път официален представител на професионална гилдия е обвинен за участието си в интервюта, тоест заради медийни изяви, в които тя изнася информация от безспорен обществен интерес, а именно – възможни проблеми в снабдяването с определени медикаменти в условията на пандемия и затруднения в производството и доставките.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...