От 1016 полицаи имунитет са изградили седем души. Мерките остават - 24novini.bg

От 1016 полицаи имунитет са изградили седем души. Мерките остават

Мутафчийски и Кунчев обявиха, че само 0,7 % от полицаите са изградили имунитет. Мерките остават, рано е да се вдигат Мутафчийски и Кунчев обявиха, че само 0,7 % от полицаите са изградили имунитет. Мерките остават, рано е да се вдигат
09.04.2020 | 09:02
(0 гласа)

От 1016 изследвани полицаи на средна възраст 39 години, които са представителни за обществото в епидемиологичната обстановка, имунитет са изградили едва 7 души. Те са дали положителен IgG резултат при масовото тестване на полицаите, съобщи Главният държавн здравен инспектор д-р Ангел Кунчев на редовния брифинг на щаба днес.

 

По думите му това означава, че има циркулация на вируса, но поради взетите мерки остава слаба и тези мерки трябва да продължат да се прилагат.

Става дума за 6 мъже и една жена с имунитет, уточни Кунчев за установените 7 полицаи.

Двама души имат положителни данни за IgM антитела, което означава, че се намират в прясна инфекция - на 7-ия до 9-ия ден на заболяването. При тях може и да няма заболяване, а само срещу вируса, уточни Кунчев.

Няма нито един полицай с две положителни проби, и само едни от изследваните 1016 души е със симптоми, наподобяващи вируса, но може да е и друг вид настинка или вирус. Той ще бъде допълнително тестван, въпреки че вече е дал отрицателна проба.

210 полицаи имат поне по един симптом, но са с отрицателни тестове, което значи, че има циркулация на други сезонни вируси.

Тези 0,7 % положителни значат, че епидемията е под контрол и циркулация на коронавируса има, но изградени имунитет имат твърде малко хора.

Не може да се разчита още на масов имунитет, който да ни пази. Рано е да се облекчават мерките за физическа дистанция, каза още Кунчев.

Стратегията на властите е правилна, това показва изследването, но и доказва, че на този етап масово скринингово изследване няма да има смисъл.

Виждате, че изграденият имунитет е едва при 0,7 % от хората и ние ще изследваме същите 1016 души и по-късно, за да видим как се развива болестта.

На този етап очакваме и масовото тестване в Банско, за да видим и там как се развива груповият имунитет, добави ген. Мутафчийски.

Той посочи, че се тестват и военни, заминаващи или връщащи се от мисии и учения.

Ген. Мутафчийски даде за пример Бургас, където пък се тестват и масово роми, при които няма дадени положителни резултати, въпреки че са тествани почти половината.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...