Борисов към Радев: Има ли вето, ГЕРБ ще напусне парламента (обзор) - 24novini.bg

Борисов към Радев: Има ли вето, ГЕРБ ще напусне парламента (обзор)

Борисов и Радев пак кръстосаха шпаги Борисов и Радев пак кръстосаха шпаги
03.04.2020 | 20:20
(0 гласа)

Накрая на третата седмица от въвеждането на извънредното положение и ограничителните мерки в България премиерът Бойко Борисов съобщи, че при три последователни дни на спад на заразените може да очакваме разхлабване на мерките. Лошата е, че пикът на епидемията предстои - в следващите 2-3 седмици.

 

 

"Не само че не можем да разхлабваме, но все по-тежко ще става в следващите три седмици", заяви Борисов.

В същото време днес стана ясно, че бащата на президента Румен Радев е починал, което бе съобщено в ядосан коментар на премиера от Смолян, докато той посещаваше фабрика, трансформирала производството си в медицински изделия. П овреме на визитата Борисов съобщи, че се е обадил на президента да поднесе съболезнования и така стана ясно за загубата в семейството на Румен Радев.

Президентът Румен Радев пък направи извънредно изявление, в което критикува действията на правителството и намеренията за удължаване на извънредното положение, като поиска "възможно най-бързо, управляемо и безопасно връщане към относително нормален ритъм на живот, към производство, към свободно движение на хора и стоки".

Не закъсня и реакцията на Борисов в обичайния му стил:

"Президентът да наложи вето на извънредното положение, щом не го харесва, аз ще извадя депутатите от ГЕРБ и да ги умори тези хора, това предлага той."

Познатата ни вече от години междуинституционална война не стихва и на този фон стана ясно, че са определени

само 1700 души медици от 34 болници, които ще получат по 1000 лв. бонус към заплатите.

Снощи служителите в Спешна помощ съобщиха, че нито лев не са получили от обещаните от Борисов пари за медиците на първа линия.

След като вчера Европейският банков орган пък прие насоки за мораториумите върху плащания по кредити във връзка с COVID-19, днес БНБ излезе с решение, че ще ги спазва, и изиска от банките в петдневен срок да й представят за одобрение конкретен пакет мерки.

По информация на "Капитал" Асоциацията на банките в България вече има готовност и

проектът ще бъде представен много преди крайния срок, още в началото на следващата седмица.

От него ще станат ясни и всички детайли - за какви видове кредити важи и за какъв срок ще могат да се отложат плащанията по главници и лихви.

От сутринта текат и нови редакции на Закона за извънредното положение решават частично проблеми пред бизнеса.

Депутати от ГЕРБ предлагат съществено ограничаване на наложените мораториуми върху сроковете, чието изтичане бе спряно,

разблокират работата от дистанция на съд, КЗК и други публични институции, развързват обществените поръчки

и коригират опцията фирмите да не се разплащат помежду си.

Не се редактира схемата 60/40 за подпомагане на бизнеса, не се предвижда мярка за свободните професии,

не се намаляват наказателните лихви за данъци и осигуровки. Днес редакциите минават първо четене, а окончателното гласуване на текстовете в зала ще е в понеделник.

Към края на деня броят на заразените в България достигна 485, като се увеличи за денонощие от 457 вчера към 17 ч., или ръст от 6% на дневна база. В болница са настанени 173 от хората с потвърден COVID-19, състоянието на 21 от тях е тежко. Жертвите вече са 14, а излекуваните - 30.

Събраните от началото на извънредното положение до 1 април дарения от фирми, фондации и отделни граждани за борбата с COVID-19 са

близо 14 млн. лв., съобщиха от Българския дарителски форум.

Над 90% от даренията са насочени към болници. Здравният министър Кирил Ананиев пък съобщи, че по дарителската сметка на Министерството на здравеопазването има събрани 3.35 млн. лв. , а от SMS-и са дошли още 186 360 лв.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...