Щабът: Болните станаха 243, удължават мерките до 12 април - 24novini.bg

Щабът: Болните станаха 243, удължават мерките до 12 април

На Благовещение щабът обяви 242 болни На Благовещение щабът обяви 242 болни
26.03.2020 | 08:06
(0 гласа)

Към 26 март, към 8,00 ч., е потвърден един нов случай на COVID-19 у нас спрямо вчера в 17.00 ч. Заразените до момента се увеличиха общо от 242 души снощи до 243 души към 08,00 ч. днес.

Това съобщи ген. Валентин Мутафчийски - ръководител на оператвния щаб и шеф на ВМА.

Щабът ще предложи да се удължат мерките за изолация до 12 април, подчерта той.

Имаме 8 в тежко състояниев Пирогов и ВМА, интубирани, като за един не сме оптимисти за хода на лечението, каза още шефът на щаба.

Разпространени са наръчници от 60 стр. от китайските специалисти на български език и друг от 30 стр. на СЗО, които лекарите сега имат безценно време да четат. Ползваме мултидисциплинарни екипи, защото хората постъпват и с много съпътстващи заболявания, обясни генералът.

Над 300 проби са направени вчера и денс се очакват резултатите, посочи Мутафчийски.

Имаме четирима нови оздравели, като имаме и 8 нетърпеливи да напуснат ВМА.

Те обаче не са изследвани, че са окончателно здрави и без вирус, каза той. Подготвяме инструкции за оздравели хора как да продължават лечението си вкъщи, без да се задържат в болниците повече, обясни той.

Мутафчийски допълни, че маските трябва да се носят само от болничния персонал и болните, не и от здравите хора, но те биха могли за собствено успокоение да ги носят, добави той.

От вчера вече има заразени и в Сливен, каза Мутафчийски.

Хората със сърдечно-съдови заболявания, с диабет и заболявания на дихателната и белодробната система са най-рискови, повтори той.

Хората трябва да изпълняват всички мерки по карантината, защото иначе ще стане страшно - ще ни трябват 100 хил. респиратора,

а никъде в Европа ги няма. Освен това 80 % от хората, поставени на респиратори умират, а редица държави обявиха екзотични мерки, които дори не искам да повтарям - че нямало да приемат възрастни хора в болниците, каза Мутафчийски.

Със 100 хиляди са нараснали заразените по света, допълни той по-рано.

По даннин на СЗО е открита и по-голяма предължителност на живот на вируса - 17 дни.

Тоест вирусът показва удивителна устойчивост и това предполага фанатична дезинфекция на помещенията, дистанция, миене не ръце и дезинфекция на повърхностите, каза Мутафчийски.

Той добави, че всички 380 болници в страната ще могат да приемат болни от коронавирус,

като имат срок до 3 дни да докладват на щаба за легла, дихателни апарати и персонал, които да са налични. Вчера учения за превръщане на големи спортни зали в полеви болици се направиха във Варна и в Русе, където армията подготви болниците за 3 часа.

В МЗ действа нацинална дарителска сметка, в която постъпват големи дарения и щабът призова те да се правят в респиратори, защото парите не вършат работа, ако няма откъде да се доставят респираторите.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...