Щабът: Болните станаха 201, и в Дупница вече има - 24novini.bg

Щабът: Болните станаха 201, и в Дупница вече има

Ген. Мутафчийски обяви новите болни за деня - общо са вече близо 200 души за първите 10 дни от извънредното положение Ген. Мутафчийски обяви новите болни за деня - общо са вече близо 200 души за първите 10 дни от извънредното положение
23.03.2020 | 17:10
(0 гласа)

Болните от коронавирус у нас към 17.00 ч. днес са 201. Увеличиха се с 11 нови. Това каза председателят на Националния оперативен щаб срещу коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски по време на редовния брифинг във ВМА в 17,00 ч. Местата във ВМА и "Пирогов" за пациенти свършиха. Има двама критично болни и 36 хоспитализирани.

Един нов пациент има в Дупница, нов контактен има в Добрич, в София - нови 7 лица, в Пазарджик - семейство от двама души.

Останалите болни са в София. Мутафчийски заяви, че симпотмите са висока температура, болки и натиск в гърдите, болки в гърлото, суха кашлица, температура над 38 градуса.

Тези 8 души, които са в тежко състояние, се подобриха, каза той, включително посочи, че това важи и за двамата с дихателни проблеми.

Ще предложим, от щаба,

министърът на здравеопазването да издаде заповед до 3 дни всяка болница да представи обособени отделения,

които да работят с коронавирус, оборудвани с реанимационни легла.

Няма заповед за затваряне на тоалетни по бензиностанциите,

напротив - имама заповед за много стриктна дезинфекция на тези обекти, каза Мутафчийски.

Припомняме, че вчера на брифинг в МС премиерът Борисов посочи, че се очакват 4000 хоспитализирани в пика на кризата. Към момента те са около 30 души.

Новите за деня вчера бяха 16 души с положителни проби, за днес - до сутринта - нови 19 души.

Не може всеки пристигнал от чужбина да се подлага на тест - това са 10 хиляди души, каза Мутафчийски на въпрос за бързите тестове по-рано през деня. Нямаме нищо против да има масово тестване, стига да имаме възможности за такова. Вчера се постави въпросът за разработване на бързи тестове от Израел, тъй като сегашните бързи тестове дават много фалшиво отрицателни резултати. Никой не е забранил на гражданите да се тестуват, каза Мутафчийски.

Болшинството от случаите са с подобряващо се състояние.

В София има 400 легла за такива случаи, а в областните градове имаме зали, готови за оборудване.

В резерва имаме 15 хиляди легла и за един ден могат да се приготвят, каза Мутафчийски.

Днес се очаква екстубиране на болния от "Пирогов", който беше в тежко състояние.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...