Правната комисия се съобрази с ветото на Радев - 24novini.bg

Правната комисия се съобрази с ветото на Радев

Правната комисия се съобрази с ветото на президента Румен Радев от вчера Правната комисия се съобрази с ветото на президента Румен Радев от вчера
23.03.2020 | 10:31
(0 гласа)

Правната комисия с пълно единодушие прие да се съобрази с ветото на президента Румен Радев.

Вчера президентът обяви, че е против държавна регулация на цените в борбата със спекулата.

В обсъдения закон се предвижда да има фиксирани цени на стоки и услуги, като те да са средноаритметични за последните три месеца.

Радев оспорва и строгите наказания за разпространяване на невярна информация, свързана с коронавируса.

Според него тази мярка носи опасност за свободата на словото.

Припомняме, че в неделя Румен Радев заяви:

"Гладът ще надделее над страха. Затова правителството да преразгледа своята политика спрямо най-пострадалите и засегнатите".

"Спекулата с най-необходимото - дезинфектанти и лични предпазни средства - руши доверито в институциите. Срещу нея трябва да има твърди мерки, но не и това да води до икономическа блокада на бизнеса", каза още той.

"Така предложеният модел прави невъзможен вносът на животоспасяващи продукти, които са с вече повишаващи се цени на международните пазари", каза Радев и посочи, че ветото му ще касае и тези текстове.

Припомняме също, че именно за вето на текстовете за пределните цени на всички продукти се обяви и Мая Манолова,

председател на Гражданската платформа "Изправи се.БГ", по-рано вчера. В позицията си тя предупреждава, че тези пределни цени ще доведат до продоволствен проблем и не трябва да се допускат, въпреки че депутатите ги гласуваха на 20 март в закона за извънредното положение.

Според Радев, със закона, на военните се вменяват функции извън заложените в конституцията, а рисъкт от злоупотреба трябва да се минимизира.

"Игнорира се ролята на върховния главнокомандващ за сметка на изпълнителната власт", посочи той в мотивите си.

"Никоя битка не е спечелена със страх. Тоталната блокада поражда повече проблеми, отколкото решава", каза Радев, като добави, че подкрепя мерките за ограничаването на контактите, личната хигиена, изолацията и солидарността.

Днес в 13,00 ч. в пленарната зала се очаква депутатите да гласуват промени в закона, така че той да стане приемлив за президента след ветото му.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...