Удължиха грипната ваканция в София - 24novini.bg

Удължиха грипната ваканция в София

Йорданка Фандъкова удължи грипната ваканция в София до 15 март Йорданка Фандъкова удължи грипната ваканция в София до 15 март
11.03.2020 | 12:09
(0 гласа)

Удължават грипната ваканция за София до 15 март включително. Грипната ваканция се удължава във връзка със заболеваемостта от Грип Б. Детските градини и яслите продължават да работят при засилен контрол за децата и персонала.

Това обяви столичният кмет Йорданка Фандъкова във фейсбук страницата си.

Пловдив, Велико Търново, Стара Загора и Силистра също ще останат в грипна ваканция до края на седмицата, стана ясно от цитирана от БНТ информация от образователното министерство.

До второ нареждане в принудителна ваканция остават Плевенска и Габровска област.

В същото време по-рано днес щабът заяви, че учебните занятия ще се възстановят.

В области без потвърдени случаи на коронавирус учебните занятия ще се провеждат при засилени дезинфекционни мерки – трикратно проветряване на стаите, всеки учебен час ще започва с петминутен инструктаж“, заяви по време на брифинг в МС шефът на националния щаб ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски.

До 250 души се ограничава присъствието по време на културни масови прояви на закрито, като трябва да се осигури минимално разстояние от 1 метър. В кината и театрите присъстващите да бъдат поставени през едно свободно място и след всяка прожекция или постановка да се определи време за дезинфекция, каза той. Мутафчийски представи две категории мерки, които ще важат за областите с потвърдени случаи на коронавируса и за тези без регистрирани случаи. За областите с потвърдени случаи той обясни, че не се отменят учебните занимания. При констатиране на потвърдени случаи в детско заведение, да се преустановят занятията за 14-дневен срок, гласи една от мерките. Председателят на Националния оперативен щаб обясни, че при установени случаи на ученик, преподавател или персонал – съответният човек не може да посещава учебното заведение. „Решаваща роля в прилагането на тези мерки е здравното министерство и лостовете, с които разполага в лицето на главния санитарен инспектор и РЗИ. Става въпрос за екстремна ситуация, в която всички европейски лидери отчитат, че няма правилни мерки и правилни препоръки. Всички търсят решението“, допълни Мутафчийски.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...