Щабът: Всички проби за коронавирус са отрицателни - 24novini.bg

Щабът: Всички проби за коронавирус са отрицателни

Ген. Мутафчийски заяви, че няма положителни проби за коронавирус и днес Ген. Мутафчийски заяви, че няма положителни проби за коронавирус и днес
05.03.2020 | 09:10
(1 глас)

Всички проби за наличието на коронавирус в България са отрицателни, съобщи в късния следобед ръководителят на Кризисния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Анализите на 27 проби, изследвани в три лаборатории в страната, днес са отрицателни.

От оперативния щаб съобщиха още, че предстои да бъдат направени тестове на 11 пациенти, настанени във ВМА.

През денонощието са направени 12 проби в националната референтна лаборатория, 12 проби са изследвани във ВМА, и три – във Варна.

Във Военномедицинската академия са приети шестима нови пациенти, които ще бъдат изследвани за Ковид-19:

"Приети са за днешния ден шестима пациенти в Клиниката по инфекциозни болести във ВМА. Приети са на базата на епидемиологични данни за това, че са били в Италия и че имат някаква грипоподобна симптоматика".

Двама българи са дали положителни проби за новия вид коронавирус в Сидни, съобщи главният здравен инспектор Ангел Кунчев:

"Получихме днес и от австралийските колеги данни за двама български граждани, които са контактни на техен положителен случай по време на полет от Доха до Сидни. В момента изясняваме техните адреси, но шансът да са в България е много малък".

Снощи ген. Мутафчийски съобщи, че за изминалото денонощие във ВМА са приети 9 лица.

Двама курсанти от военното училище във Велико Търново, които са били на обмен в Торино за около месец, ще бъдат поставени под карантина за 14 дни.

Сред приетите е и семейство от София, което е било в близък контакт със семейство от Италия, дигностицирано с вируса.

Има достатъчно тестове за Ковид-19 и те ще се прилагат и при пациентите с усложнения след грипа, посочи Венцислав Мутафчийски:

“Тези пациенти, които са приети с усложнени форми на грип Б, които протичат също с вирусни пневмонии,

ще бъдат тествани задължително. Ние разширяваме кръга, защото активно търсим, вече излизаме извън епидемологичните изисквания, които бяхме поставили, да имат някаква връзка с пътуване в чужбина“.
Японски гражданин е приет с висока температура и грипоподобни симптоми.

"От страните около нас, в Хърватска, както обявих снощи, има 9 случая, тоест 2 нови, Гърция са 7, остават. В Румъния са четири, единият вчера го обявиха като нов случай. В Северна Македония е един.

Интересна е ситуацията в Италия, 2 500 са случаите. Смъртността е 79 човека вече.

В Северна Корея - 5 328. Вчера се обяви, че на пристигащите от Корея и Иран ще бъдат приложени същите мерки, както на пристигащите от Италия.

С внимание следим ситуацията в Германия и във Франция, където вече надхвърлиха 200 случая в двете страни", допълни той.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...