Галъп: Манолова изпревари по рейтинг всички без президента - 24novini.bg

Галъп: Манолова изпревари по рейтинг всички без президента

Манолова изпревари по рейтинг всички без президента Манолова изпревари по рейтинг всички без президента
26.02.2020 | 17:30
(1 глас)

Мая Манолова излиза втора по рейтинг (с ръст от 35 % на 40 % за 2020 г. спрямо края на 2019 г.) след Румен Радев, а Слави Трифонов остава трети (с 36 % и повишаване на доверието с 5 % спрямо края на 2019 г.). Президентът Румен Радев води по доверие, но има спад от 56 % на 53 % към началото на 2020 г., докато премиерът Бойко Борисов остава едва шести по доверие с 24 % и спад с 8 % прямо края на 2019 година.

Това показват данни от социологическо проучване на "Галъп интернешънъл"

на базата на независимата ежемесечна изследователска програма.

Данните са от последните вълни на изследване – през ноември, декември, януари и февруари.

Според проучването за последните два месеца на 2020 г. доверието в правителството спада с 5 процентни пункта, с толкова се покачва и недоверието.

С 6 пункта надолу между декември и февруари е доверието в парламента. За последно подобни равнища на доверие спрямо парламент и правителство бяха регистрирани по-отчетливо и трайно след избухването на т.нар. "Апартаментгейт".

Въпросът "Накъде върви България" показва ръст на негативните оценки с 9 пункта спрямо декември и спад на позитивните със 7 пункта.

Сред основните публични фигури най-много дорерие имат Румен Радев (53 %), Мая Манолова (40 %) и Слави Трифонов (36 %).

При Радев тепърва ще трябва да се регистрира влиянието на новия етап в отношенията му с кабинета, които вече създават определени рискове за популярността му. Манолова укрепва доверието в себе си, макар и на сравнително по-ниски от преди нива – след като закономерно загуби немалко одобрение при напускането на длъжността омбудсман и участието си в местните избори.

Доверието при Слави Трифонов пък се колебае около познатите напоследък равнища от около една трета и две пети.

Сравнително добри обществени оценки имат също Йорданка Фандъкова, Илияна Йотова, Бойко Борисов, Мария Габриел и т.н., които изпреварват Бойко Борисов по рейтинг.

Последната вълна на изследване е преди шума около "Къщата в Барселона". Тепърва ще трябва да се изследва какви ще са ефектите (и дали ще има такива) от тази ситуация.

Сред членовете на кабинета Борисов продължава да се ползва с най-сериозно доверие – 24% към февруари, следван от Томислав Дончев с 22%, Красимир Каракачанов и Красен Кралев с 19% (с малко по-голям спад при Кралев), Екатерина Захариева с 18% и т.н.

При повечето министри също се регистрира осезаем спад в популярността.

По-ниската разпознаваемост е и причината за по-скромен старт при новия министър на социалната политика Деница Сачева – 8% при първото измерване.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...