В 4 области у нас съмнения за коронавирус - 24novini.bg

В 4 области у нас съмнения за коронавирус

Коронавирусът обхваща все повече градове Коронавирусът обхваща все повече градове
25.02.2020 | 21:01
(1 глас)

На територията на България вече действа Кризисен щаб, който ще вземе всички превантивни мерки срещу навлизане на коронавируса в нашата страна.

 

Попоклонениетод карантина в Пловдив са поставени 20 ученици от Математическата гимназия и двама техни преподаватели.

Те са се върнали от Италия.

В Сливен под карантина е китайско семейство, пътувало скоро до родината си.

И в Бургас изолираха мъж със съмнение за коронавирус. Той сам е потърсил лекарска помощ, защото се почувствал зле, след като се върнал от Северна Италия. Очаква се да бъде взето решение дали и друга жена да бъде поставена под карантина.

На трима души от Хасково, завърнали се преди няколко дни от Милано, също е препоръчана 14-дневна домашна карантина. Тримата - мъж, жена и дете, които не са семейство, нямат никакви симптоми за заразяване с коронавируса. Мярката е превантивна, обясниха от РЗИ-Хасково.

На летище София се очаква да кацнат от Италия група ученици и двама преподаватели от пазарджишкото училище "Димитър Гаджев".

 

Педагозите са притеснени, че децата, които са от ромски квартал, няма да спазват 14-дневния карантинен срок. Те настояват групата да бъде настанена в болница в София. Въпреки препоръките да не се пътува до Италия учениците са заминали вчера за Рим по проект "Еразъм Плюс". Веднага след пристигането им на групата е било разпоредено да се прибират в България.

От днес двама лекари от РЗИ започват денонощни дежурства на граничния пункт с Турция "Капитан Андреево", информира директорът на РЗИ д-р Соня Димитрова, цитирана от БТА. Те ще измерват температурата на влизащи у нас пътници от рискови страни като Китай и Италия. Медиците са оборудвани с мобилни безконтактни термометри, които измерват температурата при насочване към челото. "При установяване на болни с висока температура пасажери, те ще бъдат насочвани към лечебно заведение", допълни д-р Димитрова.

Отрицателен е тестът на жена от Пловдив със съмнение за коронавирус, съобщи Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести, предаде bTV. Жената е приета в Инфекциозното отделение в пловдивската болница с температура и мускулни болки, след като е била в Северна Италия - в район, в който има заразени с болестта. С оглед на факта, че работи с деца сама е потърсила консултация.

„На този етап има голяма разлика между някой, който има температура и си живее в София и лица, които се връщат от места, в които има зараза. Ако се връщаме от Италия и Китай и имаме признаци на температура или кашлица, трябва да се обадим на личния си лекар и той ще ни информира какво да направим”, каза председателят на Националния щаб генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски по Нова телевизия. „Не препоръчваме директно да се ходи в болница, а да се звънне по телефон”, категоричен e той.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...