Кметът на Шумен обеща да спре завода за боклук. Излъга ли? - 24novini.bg

Кметът на Шумен обеща да спре завода за боклук. Излъга ли?

Хората от кв. Дивдядово в Шумен не искат инсталация за боклук, но кметът Любомир Христов от ГЕРБ и фирмата много искат Хората от кв. Дивдядово в Шумен не искат инсталация за боклук, но кметът Любомир Христов от ГЕРБ и фирмата много искат
23.02.2020 | 09:13
(1 глас)

Фирмата, която иска да прави инсталация за горене на боклук в шуменския квартал Дивдядово, срещу която гражданите протестират от месеци, ще показва на шуменци как ще прави "еколочгични пелети". Очевидно кметът от ГЕРБ в града Любомир Христов няма против, въпреки че обяви пред Местната инициатива против третирането на отпадъци в Шумен, че няма да има инсталация, щом хората не я искат.

 

 

Снимка: Кметът на Шумен Любомир Христов от ГЕРБ обеща на гражданите да се съобрази с протеста им срещу мощностите за третиране на боклук. Но май няма да го направи

 

Под благовидното съобщение "Инвеститор кани управата на Община Шумен и граждани, за да им разясни как смята да произвежда висококалорични пелети", дружеството „Състейнабъл Енерджи Пелет Плант Пропърти Мениджмънт-Шумен”

продължава без угризения и въпреки протестите на хората да строи инсталацията.

Обсъждането ще е на 26 февруари от 18,00 часа в конферентната зала на Регионалния исторически музей и по всичко изглежда, че ще предизвика сблъсък на кмета от ГЕРБ и фирмата с гнева на гражданите.

Поканен да присъства е кметът Любомир Христов, който по всичко личи, не смята да спира проекта за инсталацията за боклук, въпреки протестите на обществеността.

Припомняме, че бившият омбудсман Мая Манолова, която сега оглавява гражданската платформа "Изправи се.БГ", беше на място в Шумен, където я извикаха хората, недоволни и изплашени от перспективите за замърсяване на въздуха и струпването на отпадъци в квартала им. Малко след срещата й с хората, кметът Христов разпространи позиция, че нищо няма да се прави повече по намерението на инвеститора, щом хората са недоволни. По-малко от месец по-късно обаче, схемата на кмета от ГЕРБ е очевидна - да прикрие реалните си намерения и да позволи на инвеститора да строи под благовидната форма на "обществено обсъждане за екологични пелети".

"Фирмата ще представи намерението си да изгради завод за висококалорични пелети на терен в местността Чернювец край Шумен", гласи съобщението.

Засега кметът на Шумен от ГЕРБ взима страната на инвеститора, а не на гражданите, към които има задължения.

Припомняме, че в петък в Тъговище председателят на местната инициатива против третирането на боклук в Шумен - Йордан Йорданов, заедно с общинската съветничка Даниела Русева от Шумен,

бяха на брифинга в Търговище на Мая Манолова по подобен казус за гр. Попово. Двата комитета - на Попово и Шумен - работят в тясна връзка и си помагат.

Схемата в Попово се реализира по същия начин като в Шумен - в града се струпва боклук, а после идва инвеститор, който казва, че ще построи инсталация за горенето му, която ще е безопасна и съобразена с екологичните изисквания. И също предизвика горещ публичен отпор, защото обществеността и в Попово не е била запозната и не е давала съгласие за подобни мощности.

В случая на Шумен инвеститорът е фирма с едва 1000 лева капитал, показва справка в Търговския регистър,

с двама чуждестранни (германски) граждани и едни българин в управителното си тяла. Българинът е брат на общински съветник от ВМРО, в листата на ГЕРБ, в Бургас и е свързан със заместник-министъра от ВМРО на екологичното министерство, отговарящ за разрешителните за боклука и отварянето на инсталации за горенето му в страната. Служител в Шуменската община пък, двигател на проекта в Шумен, е родом от Попово и е свръзна с проекта в Попов, като именно той е запознал шуменския кмет с т.нар. инвеститор, казват източници на 24новини.бг в Община Шумен. За директор на новия завод за пелети пък се спряга сегашният заместник-кмет на Община Шумен, което е показателно за връзките на кмета с инвеститора.

На брифинга в Търговище в петък Манолова напомни, че кметът на Шумен е обещал пред хората в кв. Дивдядово да спре проекта,

срещу който има организирана местна инициатива и се събират подписи, като тя подчерта, че отново ще отиде при протестиращите, ако кметът ги подведе и местната власт не иска да чуе гласа им.

Следва да припомним още, че Общиският съвет в Шумен не е давал съгласието си кметът Христов да сключва договор с инвеститора за горене и третиране на отпадъци,

нито да строи инсталация, а има мандат от съветниците само да води разговори. Гражданите от Местната инициатива в Шумен продължават усилията си да спрат изграждането на инсталация за третиране на отпадъци в кв. Дивдядово.

На срещата с Манолова преди месец в Шумен ги подкрепиха и жителите на близкото село Мараш, намиращо се на 3 километра, в което пък има минерални извори и проекти за развитие на балнеотуризъм. Във връзка с тези перспективи боклукът и инсталацията в Шумен биха попречили, заяви тогава кметицата на с. Мараш пред местни медии.

Хората в града напомнят, че в Шумен има и екарисаж, който гори отпадъците на цялата Североизточна България в това число и опасни и биологични отпадъци и не искат втора подобна мощност в района.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...