Костов: Обвиненията срещу приватизацията са безочливи лъжи - 24novini.bg

Костов: Обвиненията срещу приватизацията са безочливи лъжи

Иван Костов заяви, че приватизацията е наляла над 4,8 млрд. долара у нас Иван Костов заяви, че приватизацията е наляла над 4,8 млрд. долара у нас
16.02.2020 | 13:00
(1 глас)

20% от приватизацията е извършена по метода на масовата приватизация. Това означава да се твърди, че милиони българи са откраднали 20% от това, което са приватизирали със средствата на масовата приватизация. Следващата приватизация от 1997 г. до 2005 г. преминава на два етапа.

Това каза Иван Костов в ефира на БТВ, които припомниха интервю на бившия премиер от 2017 г.

През 1997 г. се приватизират предприятия, които са обявени за фалит.

Големи 70 предприятия са обявени във фалит. Алтернативата беше или да бъдат фалирани, или да бъдат приватизирани.

В същото интервю Иван Костов определя като необоносвана и оценката за стойността на държавната собственост, която е била приватизирана, която се повтаря до днес – за 30 милиарда. „Всъщност 30 милиарда няма”, категоричен беше Костов.

„Резултатът от приватизацията по данните на НСИ, превърнат в щатски долари, е 4 825 600 000”, заяви Костов.

„Тези инвеститори, които купиха тези предприятия и ги спасиха – почти всички, с изключение на 2-3, също не могат да бъдат наречени крадци, защото върнаха живота на предприятия, които бяха умрели. Освен това да се твърдят тези неща е толкова безочливо. Стотици инвеститори от ЕС и от други страни дойдоха и приватизираха в България, тоест и тях ги обявяваме за крадци”, допълни той.

Той оборва твърдението, че България е най-бедната държава в Европа заради приватизацията.

„България е най-бедната държава в Европа, защото на два пъти претърпя колосални фалити. Фалит държавата обяви официално през март 1990 г. и спря плащанията по външния дълг. Беше изключена от пазарите, беше невъзможно да се рефинансират нейните плащания, нейните задължения, особено в чужбина, и изпадна в тежка дългова криза. Втората причина е финансовият колапс от 1996-1997 г.”, посочи той.

„Прокуратурата обяви навремето, че проверява 500 сделки от общо 10 000.

Повдигнати са десетина обвинения и нито едно от тях не е издържало в съда. Няма нито един осъден за това, че е извършил престъпление в приватизацията”, подчерта бившият премиер.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...