Благоевград на протест срещу ГЕРБ в защита на кмета Румен Томов - 24novini.bg

Благоевград на протест срещу ГЕРБ в защита на кмета Румен Томов

Благоевград се изправи срещу ГЕРБ, за да защити кмета си Румен Томов Благоевград се изправи срещу ГЕРБ, за да защити кмета си Румен Томов
15.02.2020 | 18:20
(1 глас)

Жители на Благоевград излязоха на протест в подкрепа на кмета Румен Томов. Те искат Върховния административен съд да потвърди решението на Общинската избирателна комисия, с което отказа да свали от власт Румен Томов заради незаличената му в срок регистрация като едноличен търговец в Търговския регистър.

 

 

Според хората, настоящият кмет трябва да остане на поста си,

тъй като работи усилено за подобряване на икономическата среда в града.

Томов в момента обжалва решението на Административен съд - Благоевград, според което кметът трябва да бъде отстранен от длъжност, защото е в нарушение на Закона за местната власт и местното самоуправление.

Сигналът срещу Румен Томов бе подаден от ГЕРБ на 29 декември 2019 г.

ГЕРБ внесе жалбата в съда да се прекрати мандата на кмета на Благоевград. Вносител е областният лидер на ГЕРБ в Пиринско евродепутатът Андрей Новаков. Според него новоизбраният кмет Румен Томов трябва да напусне поста си, защото е нарушил закона.

Бившият кмет Атанас Камбитов също сезира Общинската избирателна комисия, че

новият кмет не подал искане в едномесечен срок да заличи едноличната си фирма в Търговския регистър.

Сед това обаче, на 5 януари 2020 г., премиерът и лидер на ПП ГЕРБ Бойко Борисов обжалва решението на ОИК Благоевгрд по казуса „Томов“, след като Административния съд в Благоевград остави без движение жалбите на ГЕРБ, заради непълноти и неточности в тях.

Борисов подписа жалбата от името на ПП ГЕРБ, оставена без движение от съдия Д. Узунов, тъй като

областният координатор и евродепутат

Андрей Новаков, автор на сигнала, не бе представил документ за юридическа правоспособност.

 

Днес хората от града на протеста поискаха ВАС да потвърди решението на първата инстанция и да остави новоизбрания кмет Румен Томов на поста, независимо че срещу него се изправя управляващата партия ГЕРБ, изгубила изборите.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...