По размер на заплатите София вече не е първа - 24novini.bg

По размер на заплатите София вече не е първа

Картата на заплатите у нас показва, че в Челопеч дават най-високи заплати, а София е едва осма Картата на заплатите у нас показва, че в Челопеч дават най-високи заплати, а София е едва осма
14.02.2020 | 15:03
(0 гласа)

Малки общини със силна индустрия са лидери по заплащане Най-високата средна месечна заплата в България за 2018 г. е в община Челопеч (2 178лв.). София-столица е едва на 8-мо място (1 554 лв.) по размер на заплатите в България.

 

 

Това показва общинската карта на заплатите на Института за пазарна икономика (ИПИ).

Следват Козлодуй (2 090 лв.), Раднево (1 910 лв.), Пирдоп (1 796 лв.), Девня (1 677 лв.)и Гълъбово (1 598 лв.). А топ 10 се затваря от Панагюрище (1 445 лв.).

Картата на ИПИ показва данни за средната брутна месечна заплата (в лева) на наетите лица в нефинансовите предприятия за 2018 г.

Според анализа на икономистите общините с най-висока заплата в България не са задължително големите областни центрове. Лидерите по заплати остават сравнително малки общини, в които има големи предприятия – основно в енергетиката и добивната промишленост.

Икономическите центрове, които имат развита индустрия в своята периферия също имат много сериозна "тежест” на картата.

Високите заплати са в големите икономически центрове и тяхната периферия – особено периферните общини на София и Варна, в минната индустрия и съответно в малките общини от Средногорието, както и в общини с големи енергийни предприятия.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...