Цветанов обяви, че има война между институциите у нас - 24novini.bg

Цветанов обяви, че има война между институциите у нас

Цветан Цветанов анализира войната между институциите Цветан Цветанов анализира войната между институциите
12.02.2020 | 13:00
(0 гласа)

Цветан Цветанов, ръководител на Евроатлантическия център за сигурност, предупреди днес, че случаят със съдията Андон Миталов не бива бъде използван за вътрешнополитически цели и да води до нова "война" между институциите в България.

 

 

Цветанов говорѝ пред Клуб Z в кулоарите на дискусия за енергийната стратегия на България

в сградата на Делегацията на Европейската комисия в София днес,

където той присъства. "Нека това (случаят "Миталов" - б.р.) да не доведе до допълнителна конфронтация между институциите и да няма изненади", каза Цветанов по повод на съдията от Специализирания наказателен съд, когото на 5 февруари Държавният департамент посочи като "замесен в сериозна корупция" и му забрани да влиза в Съединените щати.

Припомняме, че Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет (ВСС) поиска от американските власти да споделят фактическите си основания да наложат на Миталов ограничителната мярка. Министърът на правосъдието Данаил Кирилов поиска ВСС да уволни Миталов.

Съдийската колегия при ВСС пък заяви, че трябва да има доказателства, които да обосноват такава дисциплинарна мярка. Главният прокурор Иван Гешев отклони всички въпроси по случая към съдийската колегия на ВСС. Коментирайки напрежението между президента Румен Радев и правителството, от което той "свали доверието" си, Цветанов каза, че "и двете страни биха загубили" от нарастване на противопоставянето си в предизборния период, в който страната ни навлиза.

Той добави, че сблъсъкът между премиера Бойко Борисов и Радев отклонява страната от важните въпроси

на вътрешния и международния дневен ред. Цветанов каза, че неговият център е получил потвърждение и от президентството, и от правителството, че техни представители ще участват в среща, която той организира на 26 февруари в София за инициативата "Три морета".

България е между 12-те източно- и централноевропейски страни от регионите на Балтика, Адриатическо и Черно море, които участват в инициативата. Тя цели да създаде регионален диалог по важни за тях въпроси, включително транспортната, дигиталната и инфрастуркутрната свързаност. Инициативата започва на ниво президенти преди пет години, но по-нататъшното ѝ развитие предполага включването на правителствата.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...