Срещата за водата от София за Перник - без резултат - 24novini.bg

Срещата за водата от София за Перник - без резултат

Срещата за пълнененето на яз.Студена с нов водопровод през София остана без резултат Срещата за пълнененето на яз.Студена с нов водопровод през София остана без резултат
21.01.2020 | 11:03
(0 гласа)

Правителството още не е поискало официално от Столичната община да използва водопроводната й мрежа за снабдяването на Перник, поради което на заседанието на комисията по инженерна инфраструктура на СОС вчера не беше взето окончателно решение. Няма риск за водоподаването в столицата при насочването на вода от Белмекен през Малобучинския водопровод до Перник.

 

 

Около това становище се обединиха министрите на регионалното развитие и благоустройството, на икономиката и на околната среда и водите – Петя Аврамова, Емил Караниколов и Емил Димитров, които заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и на Перник – Станислав Владимиров, както и с ръководството на „Софийска вода“

участваха в заседанието Комисията по инженерна инфраструктура и енергийно планиране към СОС,

която разгледа предложението, оповестено на извънредно заседание на Министерския съвет на 18 януари, за допълнително количество вода от водосбора на Белмекен до Перник през водопреносната мрежа на София до резервоара на Мало Бучино Нов.

Кметът Фандъкова каза пред комисията, че ще подкрепи само решение, което дава стопроцентова гаранция за софиянци и няма да допусне една криза да се решава с потенциална друга криза. Казвам го за тези политически сили, които вече започнаха със спекулациите, че така спасяваме правителството от вот на недоверие, посочи кметът. За мен интересът на софиянци е на първо място.

Няма да допусна спекулации и партийни пристрастия, категорична е тя.

За Фандъкова са важни отговорите на въпросите има ли допълнителни количества вода в Белмекен, колко вода има в язовир „Бели Искър”, за да се гарантира безопасността на язовирната стена, както и техническите възможности на Рилския водопровод да прекара вода от Бели Искър до Малобучинския водопровод, тоест би ли имало смущения във водоснабдяването на София. Кметът съобщи, че в момента водоснабдяването на София е гарантирано на сто процента за години напред. По данни на „Софийска вода“ в язовир „Искър” са налични около 465 млн. куб. метра вода, а в язовир „Бели Искър” има 9 млн.куб. метра вода, съобщи кметът. Всички водни количества в системата на София се следят ежедневно и автоматично в контролния център на „Софийска вода“, увери столичният кмет.

Тя покани Комисията по инженерна инфраструктура в следващите дни да посетят заедно контролния център в Бистрица,

за да се видят техническите възможности на дружеството. Кметът посочи, че на срещата в Министерския съвет е поискала гаранции за възмездното осигуряване на допълнителните количества на вода от водосбора на Белмекен, монтиране на спирателен механизъм преди изхода на резервоара на язовира на Мало Бучино нов, както започването още тази година на ремонта на язовирната стена на язовир „Бели Искър”.

Кметът на Перник Владимиров съобщи пред комисията, че бедственото положение в Перник продължава вече близо месец заради много ниския обем на питейна вода в язовир „Студена”.

Въпреки предприетите мерки от страна на Министерския съвет за увеличаването на притока към язовир „Студена” те не дадоха очаквания ефект.

В момента обемът на язовира е в критичния си минимум. Притокът е много нисък,

ежедневно обемът продължава да намалява. В рамките на десетина дни язовирът ще достигне до т.нар. мъртъв обем. Кметът съобщи, че до няколко дни трябва да започне подмяна на водопреносната мрежа на града, защото загубите на вода в момента са 75 процента. Според разчетите на ВиК дружеството на Перник градът разполага с питейна вода от язовира само за още няколко месеца. Присъединяване към мрежата на Столичната община с изграждането на реверсивно трасе, което ще подава вода както от Мало Бучино през водопреносната мрежа на Столичната община, така и ако се наложи и подаване на вода по обратен път към Столичната община, е единствената възможност, която може да подпомогне Перник за довеждане на вода, посочи кметът Владимиров.

Министър Караниколов съобщи, че са осигурени средства за ремонтните дейности на ВиК мрежата на Перник, за да спрат течовете в града. От язовир Студена „излизат“ 260 л в секунда, а „влизат“ 115 литра в секунда, съобщи министърът и коментира, че това е сериозен дисбаланс от около над 100 л вода в секунда. Наблюдава се известен частичен успех през последните 10-15 дни, но ако притоците замръзнат и към язовира няма никакъв дебит, ще има вода за 32 дни.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...