Умъртвяват 24 500 прасета във фермата в Никола Козлево - 24novini.bg

Умъртвяват 24 500 прасета във фермата в Никола Козлево

24 500 прасета ше бъдат умъртвени в свинефермата в Никола Козлево. Загубата за собствениците ще е около 10 млн. лева. 24 500 прасета ше бъдат умъртвени в свинефермата в Никола Козлево. Загубата за собствениците ще е около 10 млн. лева. Архив
Михаил Андреев 05.01.2020 | 18:00
(0 гласа)

24 500 прасета ще бъдат умъртвени в индустриалната свинеферма в шуменското село Никола Козлево, където Българската агенция по безопасност на храните констатира африканска чума по свинете.

Щетите за собствениците на предприятието „Бони холдинг“ ще са поне 10 млн. лева, но увериха, че ще запазят на работа всичките си 70 служители.

Всички животни ще бъдат умъртвени по хуманен начин. Фермата е поставена под карантина.

Това стана ясно на извънредното заседание на областната епизоотична комисия, съобщи БНТ.

Огнището на заразата е констатирано на 2 януари. Ветеринарният лекар на фермата е информирал властите за съмненията си, че има заболели животни.

Веднага за взети проби, които са изследвани в лаборатория, след което е потвърдена заразата.

Директорът на БАБХ проф. Паскал Желязков заяви, че не могат да се отделят заразените от болните прасета, защото инфекцията е проникнала дълбоко в обекта.

„Съгласно нормативните документи ние нямаме право да правим това нещо, но г-жа Танева (бел. ред. министърът на земеделието Десислава Танева) ми каза „да щадим животновъдството, защото държавата понесе огромни загуби“, допълни Желязков.

Фермата вече е дезинфекцирана, ограничено движението и са установени две санитарни зони около фермата.

Едно от предположенията за това откъде е дошла чумата във фермата, при положение, че са взети всички мерки, е че пренесена от гризачи, тъй като предприятието е в гориста местност.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...