Социалният министър: Домът за хора с деменция не е проверяван от 2013 г. (видео) - 24novini.bg

Социалният министър: Домът за хора с деменция не е проверяван от 2013 г. (видео)

Социалният министър Деница Сачева заяви, че няма информация да са правени проверки на Дома за хора с деменция, за който омбудсманът подаде сигнал за 24 смъртни случая.
Михаил Андреев 02.01.2020 | 13:58
(0 гласа)

Предстои да бъде направена проверка на Дома за хора с деменция в село Горско Косово. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева днес пред журналисти в Горна Малина. 

 

 

"Заедно с главния прокурор и с Министерството на труда и социалната политика ще разговаряме с кмета на Сухиндол, който е доставчик на социалната услуга. Ако бъдат установени нарушения, ще се предприемат съответните действия", заяви още тя. 

Социалният министър обясни, че през 2013 година са изпращани препоръки към Дома за хора с деменция, но за по-скорошни проверки няма информация. 

Според нея случаят е доказателство защо е необходим Закон за социалните услуги. 

"Агенцията за качеството на социалните услуги е важна, за да има стандарти на социалните услуги", допълни Сачева. 

Припомняме, че днес стана ясно, че омбудсманът Диана Ковачева е поискала главният прокурор Иван Гешев да разпореди проверка в Дома за пълнолетни лица с деменция в село Горско Косово. Причината за това са 24 смъртни случая в рамките на една година. 

 

"Като омбудсман считам, че това представлява голям процент починали от общия брой настанени лица, дори като се вземе предвид спецификата на заболяванията им", заявява тя в сигнала си, който е изпратен до главния прокурор, до Министерството на труда и социалната политика (МТСП) и до кмета на Сухиндол инж. Пламен Чернев, който се явява доставчик на социалната услуга, предоставяна от Дома за хора с деменция в село Горско Косово.

В дома

екипът на омбудсмана е констатирал изключително лоши условия на живот и системно неглижиране на техните нужди.

Като пример е посочен "случай на скоро настанено лице с декубитални рани, които не са обработени в продължение на 4 дни поради отсъствие на медицинската сестра".

"Независимо, че през 2013 г. екип на НПМ е проверявал този дом и е отправил препоръки към Министерство на труда и социалната политика и към кмета на община Сухиндол за подобряване на предоставяната грижа, в настоящата проверка констатациите са сходни", посочва още Ковачева в сигнала си до Гешев.

Сред констатациите са лоши санитарно-битови условия за живот за настанените и пренаселеност в стаите. В дома са настанени 57 души, които използват два санитарни възела и един душ. Коридорът на спалните помещения е отделен от административната част с решетка, която е заключена, а хората, които могат да се движат, излизат навън само с придружител.

"Над леглата е имало алармени звънци, повечето от които към момента не работят. Това намалява гаранцията за сигурност на лицата и своевременната реакция на персонала", е констатирал още екипът на НПМ, подчертвавайки, че ситуацията в здравното заведение нарушава Конвенцията на ООН против изтезания и други форми на жестоко, нечовешко или унизително отнасяне или наказание.

 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...