Църквата дава терени за детска градина и училища в София - 24novini.bg

Църквата дава терени за детска градина и училища в София

Столичният кмет Йорданка Фандъкова и патриарх Неофит са коментирали идеята църквата да даде терени на Столичната община за изграждане на две уилища и детска градина. Столичният кмет Йорданка Фандъкова и патриарх Неофит са коментирали идеята църквата да даде терени на Столичната община за изграждане на две уилища и детска градина. 24часа
Виолета Асенова 31.12.2019 | 21:29
(0 гласа)

Столичната община ще получи два терена от църквата, за да построи две училища и детска градина в кварталите „Витоша- ВЕЦ – Симеоново“ и „Манастирски ливади  изток“, съобщи „24часа“.

В двата квартала няма училища, както и достатъчно места в детските градини.

Идеята е подкрепена миналата година лично от патриарх Неофит след среща с кмета на София Йорданка Фандъкова.

Пред изданието тя заяви, че „това е много добра възможност да се изградят училища и детски градини в два от новите квартали на София, които са гъстонаселени и няма останали общински терени за строителство“.

„Важно е освен да получат много добро образование, децата да бъдат възпитавани и в духовни ценности, затова в новите училища религията ще е свободно избираем предмет“, допълва Фандъкова.

Църквата и Столичната община все още уточняват формата, под която двата терена ще се ползват от кметството. Най-вероятно терените ще бъдат предоставени за 50 години, след като се подпишат договорите, ще започне и проектирането на новите сгради.

Столичният кмет уточни, че двете училища ще са основни – от първи до седми клас.

„Възложила съм на главния архитект да се подготвят проекти, които да осигурят най-добри условия за образование – спортни зали, кабинети, площадки за игра и други. Във „Витоша ВЕЦ – Симеоново“, където ще построим училище и детска градина, ще бъде оформен цял образователен комплекс“, допълни Йорданка Фандъкова.

Вероятно тази година ще започне проектирането на новите училища, а след това ще стартира и строителство.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...