Медиците ще нощуват на палатка пред Министерския съвет - 24novini.bg

Медиците ще нощуват на палатка пред Министерския съвет

Протетсиращитре медицински сепциалисти опънаха палатки пред Министерския съвет и заплашиха да останат да спят там. Протетсиращитре медицински сепциалисти опънаха палатки пред Министерския съвет и заплашиха да останат да спят там. Фейсбук / Синдикат на българските медицински специалисти
15.12.2019 | 20:39
(0 гласа)

Медицинските специалисти от цялата страна, организирани от Синдиката на българските медицински специалисти, учреден преди няколко дни, излязоха на пети национален протест днес пред Министерския съвет. 

Протестиращте разпънаха палатки пред сградата на Министерския съвет и част от тях заявиха, че ще пренощуват там. 

Зад синдиката стои и Мая Илиева, която бе сред организаторите на протестите, които започнаха в началото на март месец. Едно от исканията на протестиращите тогава беше именно създаване на собствен синдикат, който да защитава интересите им. Няколко месеца по-късно той вече е факт.

Протестиращите медици заплашват, че ще останат в палатките пред Министерския съвет, докато премиерът Бойко Борисов не се срещне с тях, за да чуе исканията им.

По-рано днес през деня те символично погребаха "здравеопасната" система в картонен ковчег с червен кръст на него. 

"Тук сме, защото през тези 10 месеца нашите искания не бяха изпълнени, обиколихме всички институции, комисии, министерства, парламентарни групи, всички много ни съчувстват и разбират, но след това нищо не се променя, проблемите отново си остават само наши", коментира Илиева и припомни, че палатката пред Министерството на здравеопазването е стояла там,

за да обясни на гражданите защо системата е "здравеопасна".

"Защото липсват над 30 хил. медицински специалисти, защото се налага да работим на два-три договора, 24 и дори 36 часа без почивка, работи се много извънреден труд и тези заплати, които ни ги размахват от министерството над 1000 лева, са с цената на много извънреден труд", обясни още тя. 

Протестиращите разпънаха палатка през МС, на която са закачени листи с исканията им. "Днес подкрепете нас, за да има утре кой да се погрижи за вас! Ние сме сърцето на здравеопазването", "Не ни прогонвайте в чужбина, защото, ако всички си тръгнем,здравеопазването умира", "Да" на милосърдието, "да" на достойния труд, "да" на достойното заплащане, "не" на търговията със здраве" пише на плакатите, носени от медицинските специалисти на протеста.

Протестът днес не е само за по-високи заплати, но и за по-добри условия на труд, заявяват медиците.

„Искаме да се променят правилата, искаме да има стандарти, искаме въвеждане на електронна здравна карта. Искаме да можем наистина да работим по тези правила. И разбира се искаме две минимални работни заплати, защото виждате, че нашите колеги заминават навън“, каза Илиева.

По думите й в момента 90% от болниците не работят по закона заради липсва на кадри, изкарват се много извънредни часове труд, както и нерегламентирани дежурства по 24 до 36 часа.

„На много места вече са увеличени заплатите, но останалите ще бъдат увеличени след 1 януари, не навсякъде, разбира се. Ние затова ще следим, за да си решаваме проблемите и да си променяме условията на труд, така че да бъдат адекватни и да отговарят на българското законодателство. Защото в момента 90% от болниците не работят по закона, заради това че няма кадри, заради многото часове извънреден труд, заради нерегламентираните дежурства 24-36 часа. Изключително много нарушения, за които ние ще сигнализираме като синдикат“, каза още Мая Илиева.

Тя очаква протестът да бъде подкрепен от надзиратели в затворите, полицаи и служители в столичния автотранспорт, които също са недоволни от условията, в които работят.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...