Манолова нарече "басня" идеята на Борисов за "независим" прокурор - 24novini.bg

Манолова нарече "басня" идеята на Борисов за "независим" прокурор

Манолова, вече като председател на новия проект "Изправи се.БГ", нарече предложението на Борисов за независим прокурор "басня" Манолова, вече като председател на новия проект "Изправи се.БГ", нарече предложението на Борисов за независим прокурор "басня"
07.12.2019 | 18:40
(0 гласа)

Борисов разказа басня за „независимия” прокурор – предложенията му са противоконституционни.

 

 

Това написа Мая Манолова, която вчера обяви новия си проект "Изправи се.БГ", по повод решението днес на Министерския съвет

чрез промени в НПК и Закона за съдебната власт да въведе фигурата на "независим" прокурор,

който да разследва началника си - главния прокурор.

От сутринта премиерът Борисов събра ритуално министрите и започна да разказва баснята за промени в НПК и Закона за съдебната власт, с които се въвеждала фигурата на т.нар. „независим” прокурор. Той щял да разследва главния прокурор и това отговаряло на изискванията на Венецианската комисия. Щял да извършва разследвания на главния прокурор от позицията си на, забележете, началник отдел във Върховната касационна прокуратура, коментира тя в социалните мрежи, а по-късно от движението й изпратиха и позиция до медиите.

Защо смятам, че това е съшита с бели конци заблуда, в която Борисов опитва да вкара и българското общество,

и експертите, и международните институции, пише Манолова.

Защото предложенията му са безполезни и са симулация на съдебна реформа, която той знае, че може да постигне единствено и само с промени в Конституцията. А такива съзнателно не предприема, посочва тя и добавя още, че предлаганата фигура не е предвидена в Конституцията.

"За всеки юрист в държавата е ясно, че според Конституцията няма „независим” прокурор – пише го в чл. 126 от Основния закон. Затова и Венецианската комисия посочва, че независимо разследване може да се осъществява от независима фигура, извън системата на прокуратурата", смята също Манолова, като добавя, че "според правителството фигурата на „независимия” прокурор щяла да се избира от членове на ВСС – от прокурорската квота – които след като излязат от ВСС обаче, остават подчинени на главния прокурор".

"Ако иска Борисов да му повярват хората,

че не разказва басни с живо включване от заседанията на МС, а мисли за реална реформа на съдебната власт

в страната, би могъл да направи следните 3 неща", казва тя и изброява:

"1. Да проведе реформата чрез конституционни промени, като събере конституционно мнозинство. Нали имаше политически партньори и стабилно мнозинство? Защо не го прави? Няма 160 гласа ли? Или няма политическа воля?
2. Ако му е толкова „спешно”, в края на 10-та година от управлението му като премиер, да инициира истински, а не фасадни промени в Закона за съдебната власт и НПК - такива, каквито са посочени в становищата на Комитета на министрите на Съвета на Европа и Венецианската комисия.
3. Депутатите му да предложат и гласуват промяна на структурата на ВСС, така че да се увеличи броят на съдиите, избирани от съдии, каквато е препоръката на Венецианската комисия."

В заключение председателят на "Изправи се.БГ" Мая Манолова посочва, че премиерът не е направил нищо от изброените мерки.

Озадачаващо е, че и опозицията, и парламентарните партии не излизат с позиции, добавя тя.

"Затова наричам маневрата в Министерски съвет от сутринта басня. И призовавам г-н Борисов да не вкарва в умишлена заблуда хората – номерът няма да мине. Предложените промени са очевидно противоконституционни и след като ги приеме „спешно”, все ще се намери орган, от оправомощените, който пък спешно да сезира Конституционния съд", пише Манолова.

"Не мисля, че опитът Венецианската комисия да стане част от ловката маневра на Борисов ще мине", посочва още тя в заключение.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...