Кметът на Радомир не знаел, че язовир "Студена" е само за аварии - 24novini.bg

Кметът на Радомир не знаел, че язовир "Студена" е само за аварии

Кметът на Радомир не знаел. че водата от язовир "Студена" е само за аварийни ситуации. Кметът на Радомир не знаел. че водата от язовир "Студена" е само за аварийни ситуации. Архив
03.12.2019 | 11:40
(0 гласа)

Кметът на Радомир Пламен Алексиев от ГЕРБ заяви, че не е знаел, че яз. "Студена" не е основен, а авариен водоизточник на града, съобщи БНТ.

 

 

 Той е категоричен, че

заглавия като "Отклонена е водата за Радомир" и "Спряно е източването за яз. "Студена" за Радомир" не отговарят на истината.

Той се аргументира с това, че водоизтопчникът, който използва помпената станция "Крапец" и го насочва към Радомир е преди яз. "Студена". 

"Водата не влиза в яз. "Студена". Водата влиза в помпената станция и оттам се насочва към посока Радомир и, когато не работи, прелива през бента и отива през дерето директно към яз. "Студена"", уточни Алексиев. Според него ВиК дружественото, което е едно за Перник и Радомир, няма интерес да прави нещоподобно. 

"Основната причина за водната криза в областта са довеждащите водопроводи, защото именно там са големите загуби", обяснява Алексиев. От своя страна кметът на Перник Станислав Владимиров от БСП заяви, че

отдавна е имало сигнали, че ще се стигне до водна криза. Той уточни, че според него това се дължи на лошото управление на ВиК - Перник.

Владимиров е категоричен, че министърът на околната среда и водите Нено Димов е прав, че Радомир трябва да черпи от водата в станция "Крапец" при аварийни сутации.

"Кметът не е виновен - той иска да осигури комфорт на неговите жители. Виновно в тази ситуация е ВиК дружеството в Перник - ръководството, а не обикновените служители", категоричен е той. 

Кметът на Перник обаче недоумява защо когато греадът вече е във воден режим, продължава да насочва вода към Радомир, при положение че те имат други водоизточници.

Припомняме, че в Перник е наложен воден режим от 18 ноември, според който има по 10 часа в денонощието вода - от 5 до 10 сутринта и от 17 до 22 часа вечерта. Причината е намаленото количество вода в основия водоизточник на града - язовир "Студена". 

При проверка от експерти на Басейнова дирекция, наредена от екоминистъра, стана ясно, че водата от язовира е ходила и в Радомир.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...