Протестиращите в Перник ще блокират магистрала "Струма" - 24novini.bg

Протестиращите в Перник ще блокират магистрала "Струма"

Протестиращиоте жители на Перник подготвят голям протест за довечера. Имат план да блокират магистрала "Струма". Протестиращиоте жители на Перник подготвят голям протест за довечера. Имат план да блокират магистрала "Струма". Архив
29.11.2019 | 15:19
(0 гласа)

Протестиращите жители на Перник планират голям протест за тази вечер, който да включва и блокиране на магистрала „Струма“, съобщи бТВ.

 

 

Тази сутрин перничани излязоха отново на протест заради кризата с водата и водния режим в града. Те поискаха оставката на областния управител Ирена Соколова. Перничани настояват за наказание на всички отговорни лица, който са довели Перник до водната криза.

По време на днешния протест недоволните поискаха директорът на ВиК-Перник да бъде освободен. На 9 декември е насрочено Общо събрание на дружеството, на което ще се решава освобождаването на управителя Иван Витанов.

„Поради факта, че докара до това положение язовир „Студена“ – реално цялото количество да е по 4 милиона кубика,

въпросът ни е кога госпожа Ирена Соколова ще си подаде оставката“, заяви Марио Антонов, който е част от протестиращите.

„Отговорност трябва да понесе и министърът на околната среда Нено Димов във връзка със замърсяването тук на река Струма“, допълни още гражданинът и уточни, че многократно, дори вчера, реката е била оранжева.

По-рано днес Ирена Соколова заяви, че заедно с експерти, инженери, спелеолози и специалисти по ВиК са установили

неправомерно отклоняване на големи количества вода от водосборния район на язовир „Студена“.

Тя покани протестиращите граждани да присъстват на обществени експертен съвет, който се проведе днес в общината.

Хората обаче отказаха и попитаха кога язовирът е източен и къде е отишла водата.

Припомняме, че от 18 ноември в Перник е наложен воден режим, като вода има сутрин от 5 до 10 часа и вечер от 17 часа до 22 часа.

Причината за режима е ниското ниво на водата в язовир „Студена“. Проби за алтернативен източник за водоснабдяване бяха взети от язовир „Долна Диканя“, но се оказа, че водата в него е заразена със салмонела.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...