Бутнаха къщата на Йордан Йовков. Ще строят блок на 7 етажа - 24novini.bg

Бутнаха къщата на Йордан Йовков. Ще строят блок на 7 етажа

Табелата, която е пред къщата, ще бъде премахната и съхранявана. Табелата, която е пред къщата, ще бъде премахната и съхранявана. Дарик-Варна
22.11.2019 | 18:40
(0 гласа)

Къщата на писателя Йордан Йовков във Варна, където той написва повестта "Жетварят" и се ражда дъщея му, бе съборена и на нейно място ще бъде построена седеметажна жилищна сграда, съобщи Дарик-Варна. 

 

 

Еднофамилната сграда, която се намира на ул. "Георги Живков" 11 вече е съборена и на нейно място ще бъде построен блок, става ясно от проекта за Подробен устройствен план на бъдещата сграда.

В къщата Йовков е прекарал година и половина от живота си, но се разрушава.

Имотът от години е необитаем, а миналото лято пожар е причинил сериозни щети по едноетажната сграда. 

По думите на Николай Савов, експерт „Естетизация на градската среда“ в общинска дирекция "Култура и духовно развитие" запазването на къщата е било невъзможно заради частните интереси към имота и това, че не е била регистрирана като паметник на културата. 

"Станалото е много неприятно и остава силно горчив привкус от цялото преживяване", казва Савов и допълни, че собствениците са били притискани от някого, за да се разделят с имота. 

„Съборената къща е автентичната, в която Йовков е живял и се е родила дъщеря му. Много неща, свързани с историята на българската литература, са се случвали там. Заслужават много голямо внимание, но поради времето, в което са се случвали, не са оставили много следи”, коментира още Савов, който е и председател на  Консултативния съвет за опазване на недвижимото културно наследство на Варна към местната община.

Тaбeлaтa c нaдпиc “Тук живя прeз 1919-20 г. пиcaтeлят Йoрдaн Йoвкoв и нaпиca пoвecттa cи “Жeтвaрят”, пocтaвeнa навремето oт Грaдcкия нaрoдeн cъвeт, ще бъде свалена и съхранена. Тъй като мястото е важно и свързано с историята, ще бъде направенo всичко възможно на фасадата на бъдещата сграда да бъде поставена паметна плоча със сходен надпис, за да напомня за Йовков. 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...