Властта се оплете в лъжи кой копае в коритото на р. Вит - 24novini.bg

Властта се оплете в лъжи кой копае в коритото на р. Вит

В река Вит се копае за инертни материали за АМ "Хемус", съобщиха от местно риболовно дружество В река Вит се копае за инертни материали за АМ "Хемус", съобщиха от местно риболовно дружество
18.11.2019 | 22:00
(0 гласа)

Река Вит е застрашена от екокатастрофа заради използване на речна баластра от нейното корито за строежа на магистрала "Хемус", съобщи Би Ти Ви, като се позова на сигнал на риболовния клуб "Балканка".

 

 

Неговият председател Димитър Куманов уточни, че сигналът е подаден към Басейнова дирекция - Плевен, в сряда.

На кадри, заснети с дрон от клуб "Балканка" в четвъртък над село Торос в местността Боаза, се виждат копаещи багери и камиони, които изнасят пръст и камъни. Товарните автомобили поемат в посока участъка в строеж на магистрала "Хемус". Според Куманов от баластрата се правят насипи за строежа на магистралата, въпреки че този материал не е подходящ за целта.

Става въпрос за отсечката с дължина 15.26 км, която започва от Боаза и стига до пресичането на третокласния път Луковит - Угърчин, където ще е пътен възел "Дерманци". До момента обаче разрешително за строеж има само за 1 километър от нея, като първата копка беше направена през април.

Както е известно, Агенция "Пътна инфраструктура" възложи на държавното дружество

"Автомагистрали" ЕАД да проектира и изгради участъка от автомагистрала "Хемус" от Боаза до Велико Търново,

или общо 134 км, включително и тази част, за която е сигналът. Държавното дружество обаче разчита на подизпълнители, като от кадрите на Би Ти Ви се вижда техника с означения от други компании, въпреки че на първата копка чисто новите камиони бяха с надписи "Автомагистрали" ЕАД, посочва "Дневник".

"Най-фрапантното, което видяхме, е един доста голям участък от реката, превърнат в лунен пейзаж - разкопано, изсечени крайбрежните гори, включително дърветата по бреговете на реката. А тяхната основна цел е да пазят брега от ерозия, реката да не го отнася. Цялото нещо е разорано", посочи председателят на риболовния клуб пред БНР. Той допълва, че при всяка поява на проверяващи техниката се изнася, което е съмнително.

Вчера техниката отново се изнася, след като там отива екип на Би Ти Ви.

Включване на телевизията от днес показа, че на мястото не се работи.

За националната радио от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) посочват, че на 14 ноември в Басейнова дирекция, Дунавски район, по телефона е получен сигнал от Димитър Куманов за изземане на баластра от река Вит. Екип с представители на Басейнова дирекция и РИОСВ са извършили проверка, която е констатирала, че в реката няма техника и не се извършват дейности с изземане на баластра от водния обект. "Не са констатирани нарушения, изискващи действия от компетентността на Басейновата дирекция. Предвид твърденията за добив на баластра Басейнова дирекция ще информира кмета на съответната община, допълнително ще информира и прокуратурата за случая с оглед предприемане на действия по преценка", се казва в официалната позиция на МОСВ.

Димитър Куманов обаче твърди, че има отговор от Басейнова дирекция, в който се казва, че има следи от тежка техника и разкопаване на баластра, но извършителят не е открит на място.

Потърсени за коментар, от Агенция "Пътна инфраструктура" и Министерството на регионалното развитие и благоустройството

казаха, че до момента сигнали за такъв проблем не са получавани и ще бъде направена проверка. Малко след 16 часа от АПИ изпратиха официална позиция, в която се казва, че те се са възлагали изпълнението на никакви дейности край река Вит, свързани с изграждането на участък от автомагистрала "Хемус". От агенцията уточняват още, че "опитите за внушение, че в изграждането на трасето се влага баластра от р. Вит, са неверни".

Според Димитър Куманов сечта на крайбрежната растителност, която укрепва бреговете, и копането на баластра в речните тераси не само увреждат екосистемата в района, но и увеличават риска от наводнения. За събота е планиран протест на мястото. Риболовен клуб "Балканка" ще изпрати и жалба до Европейската комисия за строежа на магистралата.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...