ТЕЛК лиши дете от парична помощ и право на придружител - 24novini.bg

ТЕЛК лиши дете от парична помощ и право на придружител

Първуи състав на ТЕЛК в Пазарджик лиши 12-годишно дете от парична помощ и придружител. Първуи състав на ТЕЛК в Пазарджик лиши 12-годишно дете от парична помощ и придружител. Архив
19.11.2019 | 22:00
(0 гласа)

Един от съставите на ТЕЛК в Пазарджик е взел решение да намали драстично помощите за 12-годишно дете с тежка форма на аутизъм, съобщи Нова телевизия. Детето е оставено дори без средства за препитание, но му позволява частично право на работа. 

 

 

Явяване пред „Първи състав на ТЕЛК” в Пазарджик на практика оставя майка и болното й дете без никакви средства.

Майката на детето - Недка Кичукова споделя, че няма да получава никакви пари и не може да бъде личен асистент на детето. 

"Трябва да обжалвам решението на ТЕЛК пред НЕЛК. През цялото това време оставаме без доходи и без никакви пари”, обяснява тя.

"В деня, в който детето се е явило пред ТЕЛК не е имало психиатър. Тъй като неговата диагноза е психиатрична е уместно да се направи консултация и с психиатър", обяснява заяви директорът на МБАЛ „Пазарджик” д-р Красимир Темнилов.

Първи състав на ТЕЛК обаче не преглежда детето, но има издадено решение.

"Попитаха ме дали детето посещава училище. Изпратиха ме да чакам пред вратата, където се намира „Първи състав на ТЕЛК”. И там чакахме доста. Представиха детето на председателя на ТЕЛК д-р Генов. Той попита дали посещава училище. Това беше, приключи се с прегледа”, разказва Кичукова. Оказва се, че липсата на психиатър, изобщо не е проблем.

Според майката детето има нужда от постоянни грижи.

Това потвърждават и експертите от пловдивския център за психично здраве, които са дали препоръки, че детето не може да се обслужва и функционира самостоятелно, без помощ от възрастен.

Недка Кичукова и дъщеря й се връщат, за да попитат дали ТЕЛК може да поправи собствената си грешка, но от там им отвърнали, че това е невъзможно. Според майката, този състав на ТЕЛК е допуснал още една грешка, даваща абсурдна възможност на детето й – способност за извършване частично на професионална работа.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...