Правителството намалява болничните, издавани от личния лекар - 24novini.bg

Правителството намалява болничните, издавани от личния лекар

Според министър Бисер Петков болничните, издавани от лекар, могат да се намалят от 14 на 7 дни Според министър Бисер Петков болничните, издавани от лекар, могат да се намалят от 14 на 7 дни
17.11.2019 | 16:00
(0 гласа)

Има възможност да се търси решение с намаляване на броя дни, за които личните лекари могат да издават болничен - от 14 на 7 дни. Това заяви социалнитя министър Бисер Петков, цитиран от БТА днес.

 

 

Коментарът му идва часове след предложението на управляващата коалиция първият ден от болничния да не се заплаща на работника,

което взриви социалните мрежи и настрои крайно негативно работещите, синдикатите и опозиционните политически сили.

Бившият омбудсман Мая Манолова заяви във видео-обръщение в петък, че щом държавата кара хората да си внасят здравни осигуровки, то е длъжна да поеме и плащането на болничните, вместо бизнесът да се товари с поемането на първите три дни. Тя напомни, че това е било мярка в кризисните години, но основанията за нея са отдавна отпаднали.

Министър Петков днес коментира обаче, че такава практика - да не се плаща първият ден - има в доста държави от Европейския съюз."

"Предложението породи доста разнопосочни реакции, призна Петков.

Мисля, че то ще подлежи отново на обсъждане - дали това е наистина адекватната мярка. Всички сме съгласни, че съществува проблемът със злоупотреба с права от част от хората, които ползват обезщетение за временна нетрудоспособност", каза Петков.

По думите му, "Социалното министерство смята, че това е възможно решение, но трябва да се търсят и други варианти за решаване на този проблем чрез засилване на контрола, чрез други мерки, които не биха засегнали правата на осигурените".

Самият факт, че управляващи партии - ГЕРБ и патриотите - се скараха в петък кой е направил предложението, предизвикало гнева на работещите - дали патриотите или министърът на финансите Владислав Горанов - е показателен колко непопулярна е мярката и колко негативно влияе на доверието на гражданите в управляващите.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...