Социалните обявиха стачка, министърът им обеща 15 % по-високи заплати - 24novini.bg

Социалните обявиха стачка, министърът им обеща 15 % по-високи заплати

Социалните работници обявиха стачка, министърът им обеща 15 % по-високи заплати Социалните работници обявиха стачка, министърът им обеща 15 % по-високи заплати
17.11.2019 | 12:40
(0 гласа)

Поне 15% увеличение на заплатите на социалните работници за 2020 г. иска Министерството на труда и социалната политика. Това съобщи министър Бисер Петков, цитиран от БТА.

 

Работещите в социалните дирекции в страната започнаха символични протестни действия с искане за възнаграждения от 1000 лв.

"Специално за Агенция "Социално подпомагане" (АСП) ние сме предложили увеличението да бъде с 15%, за да се стимулират хората да продължат да работят, да остават в системата, защото сега определено има текучество.

То е свързано с относително ниските възнаграждения и с голямото натоварване", коментира Петков.

Той допълни, че АСП в материално отношение вече е много по-добре осигурена. Тази година са осигурени 3.5 млн. лв. за ремонти в 102 дирекции.

Относно предложението на управляващата коалиция първият ден от болничния да е за сметка на работника, министърът коментира, че такава практика има в доста държави от Европейския съюз.

Срещу него обаче се обявиха на практика всички, без работодателите и големия бизнес - и синдикатите, и работниците, и бившият омбудсман Мая Манолова, а самите управляващи партии - ГЕРБ и патриотите - се скараха в петък кой е направил предложението, предизвикало гнева на работещите - дали патриотите или министърът на финансите Владислав Горанов.

Според Петков има възможности

да се търси решение с намаляване на броя дни, за които личните лекари могат да издават болничен - от 14 на 7.

"Социалното министерство смята, че това е възможно решение, но трябва да се търсят и други варианти за решаване на този проблем чрез засилване на контрола, чрез други мерки, които не биха засегнали правата на осигурените", каза още социалният министър, цитиран от БТА.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...