КОЙ предложи болничните да не се плащат - скандал в ГЕРБ и патриотите (видео) - 24novini.bg

КОЙ предложи болничните да не се плащат - скандал в ГЕРБ и патриотите (видео)

Менда Стоянова твърди, че патриотте са предложили болничните да не се плащат, а те - че е бил Владислав Горанов 24новини.бг/ Мария Йорданова
15.11.2019 | 22:00
(0 гласа)

Управляващите ще ревизират решението си да не се изплаща първия ден на болничния и то няма да важи за родителите, ползващи болнични за гледане на болно дете, както и за хората, претърпели трудова злополука.

Това обяви в Народното събрание председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова.

Скандалът се оформи днес след като двете политически сили - ГЕРБ и "Обединени патриоти" - си прехвърляха топката през медиите и в кулоарите на парламента кой е направил скандалното предложение болничните да не се плащат.

Стоянова твърдеше, че мярката за неизплащане на първия ден е само една от всички, които трябва да спрат фалшивите болнични. По думите й, броят на дните в болнични се е увеличил повече от два пъти и към момента държавата изплаща 638 милиона лева за болнични, което е два пъти-три пъти повече от преди пет години.

Менда Стоянова каза още, че предложението да не се плаща първият ден от болничния, е на патриотите,

а ГЕРБ са се съгласили в името на стабилността на коалицията, макар предложението да не е безспорно.

Видео: Менда Стоянова заяви, че предложението за болничните е на "Обединени патриоти"

Източник: 24новини

 

 

От "Обединени патриоти" отрекоха обаче предложението да е тяхно.

В кулоарите на парламента секретарят на парламентарната група Юлиан Ангелов, заяви, че предложението е на финансовия министър Владислав Горанов.

 

Видео: Юлиан Ангелов от ВМРО заяви, че Владислав Горанов е предложил промените за болничните

Източник: 24новини

 

Така ГЕРБ и „Обединени патриоти“ влязоха в задочен спор коя от двете политическите сили е дала предложението първият ден на болничния да е за сметка на работника.

Ангелов каза още, че трябва да се обяснява, този, който го е предложил. По думите му, неговата партия е автор на предложението за увеличаването на минималната пенсия, но не и на мярка, която не е в интерес на хората.

Той не изключи и възможността предложението на ГЕРБ да отпадне.

 

 

Министърът на финансите Владислав

Горанов заяви обаче, че въпросът кой е направил предложението е "безсмислен, защото това е просто технология".

"Предложението първият ден от болничните да не се плаща е на управляващата коалиция и е в пакет. Оттам нататък всичко друго е технология и опит за създаване на напрежение в коалицията. След вчерашната дискусия напрежение в коалицията няма", каза той пред журналистите в Народното събрание. 

Видео: Владислав Горанов заяви, че предложението за болничните е коалиционно.

Източник: 24новини

 

Горанов допълни, че "и Менда Стоянова, и Юлиан Ангелов коментират грешно пакета от предложения, които вчера са анонсирани".

 

 

От ДПС категорично заявиха, че не са съгласни с въвеждането на неплатен първи ден от болничния.

Видео: Ерол Мехмед заяви, че от ДПС не са съгласни с направеното предложение

Източник: 24новини

 

Депутатът Ерол Мехмед, член на социалната парламентарна комисия, заподозря в това скрит начин да се повишат месечните осигурителни вноски.

В декларация от парламентарната трибуна лидерът на БСП Корнелия Нинова призова хората, които работят "да не приемат мълчаливо предложението."

"Призовавам всички работещи да не приемат мълчаливо, да не се примиряват с това действие на коалиционния съвет и на правителството, като имат нашата парламентарна и политическа подкрепа в защита на техните основни права", заяви соцлидерката. 

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...