ВСС реши: Преизбраха Гешев за нов главен прокурор - 24novini.bg

ВСС реши: Преизбраха Гешев за нов главен прокурор

ВСС гласува Иван Гешев да бъде повторно предложен на президента Румен Радев за поста главен прокурор. ВСС гласува Иван Гешев да бъде повторно предложен на президента Румен Радев за поста главен прокурор. Архив
14.11.2019 | 14:49
(0 гласа)

Току-що ВСС реши Иван Гешев да бъде повторно предложен на президента Румен Радев за поста главен прокурор. "За" гласуваха 20 членове, а против бяха 4.

 

Преди това ВСС гласува с 20 на 4 гласа процедурата за избор на Иван Гешев за главен прокурор да продължи. 

Малко по-рано пък членовете се изгубиха в процедурата и закона и 20 минути спориха дали да продължат, прекратят или открият нова процедура

за избора на Гешев.

Стигна се дори до припомняне на старите протоколи и начини на гласуване от страна на Сотир Цацаров, от предходно гласуване, и допуснаха, че решението им може да отиде в Конституционния съд.

"Кашата е достатъчно забъркана", призна министър Данаил Кирилов по повод неразбирателствата във ВСС как да се формулира решението относно продължаване на процедурата.

Припомняме, че на 7 ноември президентът Радев върна указа за назначаването на Гешев за главен прокурор и отказа да го подпише.

Днес членовете на ВСС отново се аргументираха, като министърът на правосъдието Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че законодателят ясно е посочил, че се прави повторно предложение, тоест повторно се предлага същият кандидат.

Дължим ниституционален респект на държавния глава, подчерта Кирилов още.

Самите членове на ВСС признаха, че отново влизат "в противоречивата тяхна практика".

Докато те гласуваха, протестиращите срещу избора на Гешев слушаха на живо заседанието и след решението процедурата да продължи, напрежението ескалира и протестиращитре хвърляха кисело мляко и яйца по сградата на ВСС. 

На протеста беше и Мая Манолова, заедно с членове от Инициативния комитет. Тя заяви, че е там от гражданска позиция.

"Хората са тревожни, защото Бойко Борисов обеща до края на мандата на Сотир Цацаров да завърши съдебната реформа, но не го направи", заяви тя и допълни, че 

"между другото това могат да го направят и парламентарно представените партии."

По-рано на личната си Фейсбук страница тя публикува предаване на живо от протеста, където беше с членове на Инициативния комитет и с председателя на Движение България на гражданите Димитър Делчев.

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...