Огнян Минчев: Плевнелиев не може да се сравнява с Иван Костов - 24novini.bg

Огнян Минчев: Плевнелиев не може да се сравнява с Иван Костов

Огнян Минчев призова Росен Плевнелиев да не се сравнява по принос с Иван Костов Огнян Минчев призова Росен Плевнелиев да не се сравнява по принос с Иван Костов
14.11.2019 | 08:40
(0 гласа)

"Костов е посочен от Луканов в първото пост-комунистическо правителство на България за министър на финансите”, заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините” Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017 г.


От 20 години насам ролята на Иван Костов е да разцепва десните в България. Влиянието му е изключително силно.

Ако погледнем назад във времето, ще видим, че няма нищо случайно..."

Това написа във фейсбук Огнян Минчев по повод изказването на Роден Плевнелиев по-рано, в което той също каза ДСБ да си изберат Мая Манолова за лидер след като десните избиратели са я подкрепили на втория тур на изборите в София.

"Росен Плевнелиев има право да води политическа борба с личности и партийни позиции, с които пожелае, въпреки, че позицията на един президент е по-добре да бъде основана върху принципи, отколкото върху партийни пристрастия", смята Минчев.

"Но дори и да се ангажира с аргументи ad hominem, един президент е добре да се съизмерва по достойнство с тези, които атакува. Костов - добър или лош - е политическа фигура от мащаб, който е несравним с този на Плевнелиев.

Костов - грешен или не - е човекът, който осъществи ключовите реформи на посткомунистическия преход

и направи възможно присъединяването на България към НАТО и ЕС. Костов - мразен или обичан - има безспорни заслуги и сериозни грешки, които му осигуряват място в историята като един от нашите значими държавници. Костов от години е извън активната политика", подчертава още Огнян Минчев.

По думите му, "Плевнелиев бе млад и неопитен политик, който бе избран за президент по решение и с протекцията на Бойко Борисов и ГЕРБ. Той положи системни усилия да се издигне до ролята на ефективен държавен глава, държа се достойно в кризата през 2013-2014 г. и защити националния интерес срещу бунта на мафията.

Плевнелиев отстояваше националните интереси срещу нарастващия натиск на хибридната война, водена от Москва срещу избора на България да бъде част от НАТО и ЕС."

"Приносът на Плевнелиев не може и не бива да бъде подценяван. Но мярата на оценка за неговата роля и тази на Иван Костов са различни и трудно съизмерими.

Плевнелиев не бива да допуска това изкушение - да се присъединява към групата от нищожни и озлобени хора, които имат лични и/или партизански сметки за разчистване с наследството на Иван Костов. Още по-малко - да повтаря интриги и измислици като тази за "Костов като човек на Луканов". От партия ГЕРБ също трябва да уважават своя президент и да не му възлагат политически поръчения, подходящи за партиен агитатор, а не за президент", завършва коментара си Минчев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...