САЩ наказа Кобрата за Джени Суши. А Борисов - за целувката на Херо Мустафа? (видео) - 24novini.bg

САЩ наказа Кобрата за Джени Суши. А Борисов - за целувката на Херо Мустафа? (видео)

12.11.2019 | 18:00
(1 глас)

Н.пр. Херо Мустафа, новата американска посланичка у нас, бе звучно разцелувана от българския премиер Борисов в средата на една българска гора. Пред очите на десетки медии и на подчинените й от американското посолство. И на живо.

 

 

Тази целувка прилича по своята знаковост и публичния ефект, който предизвика, на целувката на Кубрат Пулев за Джени Суши.

За нея боксьорът шампион бе наказан сурово в САЩ, защото там такива целувки се считат от правосъдието за накърняващи репутацията на жената.

Как сега САЩ ще реагира спрямо Борисов за специфичната и силова целувка на американската посланичка Херо Мустафа.

Ситуацията е безпрецедентна, не само защото касае посланика на САЩ и българския премиер, а защото САЩ вече приложи своя стандарт спрямо Кубрат Пулев и боксьорът мина през програма за терапия. Спаси правата си в бокса и призна, че подобни целувки са грешка там, въпреки че тук са белег за мъжественост.

След двата аналогични случая в социалните мрежи вече се питат дали САЩ ще приложи същия строг стандарт и след целувката на Борисов,

дали Херо Мустафа не е позволила прекалено фамилиарно отношение към нея като посланик, дали е жертва на ПР-тактиките на Борисов, дали е подготвена за тях и дали ситуацията с целувката може да се счита за уронваща престижа на самата посланичка като жена, но и на САЩ като държава.

От живото предаване вчера във Фейсбук, снимано от пиара на Борисов на трасето на интерконектора с Гърция, се видяха следните няколко факта:

  • Херо Мустафа, разбирай Американската държава, бе возена от премиера на една балканска държава на първата седалка на (ПР) джипа му в нарушение на всякакви мерки за сигурност;
  • Херо Мустафа бе целуната и прегърната от премиера, а дланите му бяха върху двете й бузи, след това бе притисната върху гърдите на премиера в солидна прегръдка;
  • Херо Местафа допусна тази целувка и притискане към гърдите на премиера, срещу което не възрази, съгласно традицията на държавата си, въпреки че именно в САЩ Кубрат Пулев бе осъден за инцидентно целуване на жена;
  • Херо Мустафа не възрази и срещу нарушаването на протоколите за сигурност и дипломатическите порядки, като през цялото време бе във функцията си на висш държавен служител на САЩ.

Дали Херо Мустафа, иначе опитен дипломат, извърши това съзнателно или попадна в ПР-захапката на Борисов ще се спори още.

Ефектът, за който обаче хората у нас говорят, е, двоен: и като дипломат, и като жена, целуната публично от мъж, носител на държавна власт.

От гледна точка на дипломатическия й статут, много анализатори вече сочат, че Мустафа се очаква като американския посланик да е олицетворение на евроатлантическите ценности. Би следвало тя да е обучена да не пада лесно в жертва на вождистката ПР-стратегия на местния премиер. И да не допуска репутационна щета за самата себе си като посланик и за американската страна. И от друга страна, бидейки у нас, тя да съумее да продължи да се придържа към родните си стандарти за равенство на половете и отношението към жените, които българите видяхме колко строго се приложиха към целувката на Кубрат Пулев за Джени Суши в САЩ.

И по двете направления Херо Мустафа изпадна в неудобна и озадачаваща позиция,

което несъмнено бележи началото на нейния мандат у нас, смятат анализатори.

А в какъв контекст бе първото официално публично събитие на новата американска посланичка се вижда от цитатите на премиера Борисов и начина, по който отговори на въпросите на bTV по време на това посещение.

"За местните избори: Не ме интересуват. Честито на всички победители...", каза Борисов по повод зададен въпрос за току-що миналите избори, за които има съмнения за честността на вота.

За жалбата на Манолова в ОИК за касиране на изборите в София, той каза: "Не, не, изцяло несериозно е" и обърна внимание на репортера на bTV, който зададе въпроса:

"Основната ви новина няма как да е тази - диверсификацията. Разбирам целта на въпроса. Изборите минаха  и цялата енергия на правителство е съсредоточена да построи България такава, каквато хората очакват. Хората искат "Хемус", искат "Струма", искат два газопровода, искат магистралата до Белград да бъде завършена. Това искат българите и аз го правя в пълния обем", отговори ядосано премиерът.

"Ех, колко им е мъчно, ах, колко им е криво, ама много тежко ви се отразяват всеки ден тези неща", казва премиерът на финала на записа по повод въпроса на bTV за жалбата на Мая Манолова да се касират изборите в София.

"Гърция ще има Черно море, България ще има Егейско море", каза той също интерконектора и подчерта, че те спецелили този излаз на море, "без никакви войни".

"Малко реставратори да обучим, само пиари и пиарки произвеждаме...", коментира той на  разкопките, които се правят по трасето на строежа.

Именно в този контекст се оказа американската държава, в лицето на посланик Херо Мустафа.

А ако трябва да използваме метафората -

вързана с колана и возена по черен път от балкански премиер на опасната предна седалка на джипа му, а не на "мястото на привилегиите", на което посланикът на САЩ следва да бъде.

С пиарка, предаваща на живо от задната седалка, повтарящ числа министър и озадачен преводач.

Няколко пъти Борисов се обърна към н.пр. Херо Мустафа с думите: "Херо, Херо-о-о..." и добави снизходиелно "Какво занеш ти..."

Дали са прави анализаторите, виждащи общо между целувката от Борисов за Херо Мустафа и целувката от Кобрата за Джени Суши е спорно.

Безспорно е едно обаче, че евроатлантическите ценности са основани на върховенството на правото и на принципа правилата да важат за всички -  и за посланика, и за премиера, и за шампиона по бокс, и за обикновения гражданин.

Затова има публично очакване, че ако Кубрат Пулев бе наказан за подобна целувка в САЩ, то и премиерът Борисов следва да е наказан за целувката за американската посланичка.

Има такива, които смятат, че посланичката е с накърнена репутация. Има и такива, които смятата, че не се е изложила. Има и трети - те смятат, че е жертва на Борисов, а четвърти казват, че е управлявала риска в тази специфична за нея като американка, посланик и жена ситуация.

Сега на ход е Американската държава, която да покаже на българските граждани, че правилата важат еднакво за всички,

че опазването на репутацията на жените е ценност и тя се следва, независимо къде се намира жената и какво работи, че държавата е справедлива към всички, което означава, че законите важат с еднаква сила и аз обикновените хора, и за шампионите по бокс, и за премиерите, возещи на предната седалка на джиповете си посланици, но и за самите посланици. А най-вече - за самите държави.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...