Повече кормуване и по-малко теория за кандидат-шофьорите - 24novini.bg

Повече кормуване и по-малко теория за кандидат-шофьорите

Повече практика и по-малко теория предвиждат новите правила за шофьорските курсове. Повече практика и по-малко теория предвиждат новите правила за шофьорските курсове. Архив
13.11.2019 | 10:00
(0 гласа)

Промени в правилата за шофьорските курсове, разписани от образователния министър Красимир Вълчев предвиждат да има повече практика и по-малко теория. Правилата са готови и са съгласувани межди институциите вече.

 

 

Задължителните часове практика ще са увеличени от 31 на 42 часа, но теоритичните часове са намалени с 14 часа. 

Извънградското каране ще бъде задължitelno и ще е най-малко шест часа, като от тях поне половината ще са на магистрала, скоростен път или участък с интензивен трафик. Предвижда се и нощно каране и каране в мъгла, но не и каране на полигон.

Според новите правила най-малко десет часа ще е шофирането по улици и булеварди с голям трафик и поне два часа в мъгла и през нощта.

В миналото остават и "картоните за кормуване", където курсистът се подписва колко часа практика е взел. Сега вече те ще са електронни.

До няколко месеца се очаква да се въведат и промени при провеждането на изпита за книжка. Очаква се те да се увтърдят от Министерството на транспорта. 

От бранша смятат, че увеличението на часовете зад волана ще се отрази на цената на курса. Очаква се той да стане около 1000 лева. 

Средно между 200-300 лева по-скъп ще бъде шофьорският курс, ако се увеличат задължително часовете за каране с 12 часа, обяснява Борис Гаврилов, председател на Български автомобилен съюз, пред Нова телевизия

 

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...