ДБГ внесе жалба за нарушения в изборния процес - 24novini.bg

ДБГ внесе жалба за нарушения в изборния процес

Димитър Делчев заяви, че от ДБГ са подали жалба в Административния съд за нарушения в изборния процес. Димитър Делчев заяви, че от ДБГ са подали жалба в Административния съд за нарушения в изборния процес. Архив
11.11.2019 | 19:20
(0 гласа)

Движение България на гражданите (ДБГ) подаде жалба в Административния съд за нарушения в изборния процес. Това обяви пред "Дарик" председателят на ДБГ Димитър Делчев. 

 

 

"В изборния ден масово се купуваха гласове. Ние сме подали над 20 сигнала за открито, нагло купуване на гласове и то в квартали, където има камери и полиция на почти всеки ъгъл", допълва той.

Според него публикуването на екзит половете в рамките на изборния ден е повлияло съществено на гласоподавателите.

Делчев посочи пример, в който в 15 часа сайт е публикувал данни, че Йорданка Фандъкова води със 17%, а после се оказват малко над 4%.

"Това обезкуражи много хора да отидат да гласуват. На тях им беше внушено, че "мачът е решен, пак си взеха изборите по втория начин", обяси още Делчев.

Председателят на ДБГ посочи и сериозни нарушения в секциите и в Общинската избирателна комисия (ОИК).

"Много от протоколите, които са донесени от нашите застъпници, не отговарят на протоколите, които ОИК е качила на сайта на ЦИК.

Това значи, че първичните протоколи са променени някъде между секционните комисии и ОИК или по-късно – след като са минали през ОИК", заявява Делчев.

От самата ОИК също е имало груби нарушения - место пликовете с протоколите да се отварят пред представител на ОИК, те са били отваряни предварително от администрацията на общинската комисия, посочва лидерът на ДБГ. Той напомня и за фантомните 101 хиляди гласоподаватели, които са били в списъците на първия тур, но за втория вече липсват.

"Няма как 101 000 души да са умрели между първия и втория тур или да са напуснали в този период държавата", категоричен е Делчев и допълва, че ГЕРБ са нагласили резултата "така, че той да им е удобен за тях и през купуване на гласове и контролиран вот тези избори на практика бяха откраднати, а иначе щяха да бъдат спечели от кандидата на промяната".

Движение България на гражданите подкрепяше кандидатурата на Мая Манолова за кмет на София и застава зад нейното искане изборите да се касират.

До две седмици Административния съд трябва да образува дело по жалбата на ДБГ и да покани страните на първото съдебно заседание. Делчев смята, че нарушенията могат да бъдат доказани и със свидетелски показания и със записи от камери, ако има добра воля от съда.

"Българският съд е една отделна тема. Съдебната реформа не е доведена до край", смята той и потвърди, че ДБГ подкрепя решението на президента Румен Радев да върне процедурата за избор на главен прокурор.

"Вижте какво се случва в цяла Източна Европа! В Словакия – огромен проблем с избор на главен прокурор. Сега в Румъния има политическа криза, тъй като изборът на главен прокурор отново се извършва по стария социалистически метод. България не е изключение и е част от тези държави в които е крайно време да се проведе дълбока реформа в прокуратурата", разясни Делчев.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...