Пациенти се оплакват от допълнителни такси за медицински услуги - 24novini.bg

Пациенти се оплакват от допълнителни такси за медицински услуги

Сред жалбите в агенция "Медицински надзор" има такива за допълнително начислени такси за медицински услуги по клинична пътека, некачествено обслужване и лошо отношение. Сред жалбите в агенция "Медицински надзор" има такива за допълнително начислени такси за медицински услуги по клинична пътека, некачествено обслужване и лошо отношение. Архив
11.11.2019 | 07:59
(0 гласа)

От началото на година до момента в Агенция "Медицински надзор" са постъпили общо 803 сигнала за нарушени права на пациентите от лекарите. По сигналите са направени общо 683 проверки, а при половината от тяха са установени нарушения, съобщи Нова телевизия. 

 

 

Пациентите най-често се оплакват от поискано допълнително заплащане на услуги и такси, които не са регламентирани.

Другите оплакавания на пациентите са за лошо качество на медицинска грижа, като назначени, но неизвършени прегледи и изследвания или грешна диагноза.

„Искат плащане за изследвания, които са предвидени в стойността на клиничната пътека. Така че ако се платят от пациента, ще има двойно заплащане”, обяснява директорът на агенцията Росен Иванов. 

По думите му "не при всяка проверка са установени нарушения".

"Има случаи когато пациентът счита, че са му нарушени правата, но се оказва, че това не е точно така”, обяснява той. 

Адвокат Мария Шаркова обяснява, че в практиката заедно с жалбите за некачествено лечение и начислени допълнителни такси има и други проблеми.

„Често тези оплаквания са съчетани с лошо отношение”, уточнява Шаркова.

 

Според проучване на адвокатката, от 2017-та досега близо 40% от наказателните постановления са били обжалвани.  От тях се отменят около 65%, които са на обща стойност 900 хил.лв.

Агенцията е сезирана и за неточна документация, като най-често става въпрос за липса на информирано съгласие. Сигнали има и за нерегламентирано доплащане за придружител, информационно обслужване и други.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...