Министърът на икономиката: Още не можем да говорим за криза - 24novini.bg

Министърът на икономиката: Още не можем да говорим за криза

Емил Караниколов заяви, че бюджетът за 2020 г. е по-добър от този за 2019 г. Емил Караниколов заяви, че бюджетът за 2020 г. е по-добър от този за 2019 г.
11.11.2019 | 08:40
(0 гласа)

„Бюджет 2020 е по-добър от този за 2019 година”, заяви министърът на икономиката Емил Караниколов, цитиран от БНР в неделя.

„Чисто икономическите показатели за тази година ни дават спокойствие, че бюджетът ще е изпълним и за следващата година.

Една реформа не може да се случи с едни пари и с един бюджет. Когато говорим за реформи, трябва ясно да си отговорим на един въпрос – е ли само държавата и държавните институции тези, които трябва да искат реформи. Когато започнем определени реформи в сектори, много често част от обществото не е съгласно с тези реформи“, каза Караниколов.

Припомняме, че през седмицата депутатите от три комисии приеха Бюджет 2020, който ще влезе в пленарната зала през следващата седмица.

„Считам, че в бюджета има реформи, има завишение и в приходната, и в разходната част, а и съм сигурен, че

ние сме готови да посрещнем това забавяне в икономиката, което се наблюдава в последните няколко месеца“,

продължи министърът.

„Кризата няма да тръгне от България”, подчерта още икономическият министър.

По думите му, „към момента не можем да говорим за криза”, категоричен е Емил Караниколов. По думите му България може да отговори на всякакви забавяния в икономиката. „Наистина имаме балансиран, но работещ бюджет”, добави той.

Според Караниколов, в момента несигурността и забавянето идват в голяма степен от геополитическите отношения между глобалните сили, както и от Brexit.

„Икономическите показатели на България се завишиха в последните няколко месеца, българската икономика работи стабилно, но ние сме част от нещо голямо. При криза основното нещо, което първо ще забележим, което в момента в България не се случва, е да започнат съкращения, т.е. хората да излязат от работа и да се възползват от социалните процедури. Тук имаме буфер. Другото, което държавата трябва да осигури, за да налее свежи пари в икономиката, е примерно пари за инфраструктурни проекти“, коментира също Емил Караниколов.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...