Отпада наблюдението на правосъдието ни, но България влиза в ново наблюдение - 24novini.bg

Отпада наблюдението на правосъдието ни, но България влиза в ново наблюдение

Европарламентът и Съветът на ЕС трябва да потвърдят отпадането на едното наблюдение и влизането на България в ново наблюдение Европарламентът и Съветът на ЕС трябва да потвърдят отпадането на едното наблюдение и влизането на България в ново наблюдение
22.10.2019 | 20:03
(0 гласа)

Край на системата с мониторинговите доклади за България, обяви днес препоръката си ЕК, но се очакват становищата на Европейския съвет и Европарламента.

 

 

Европейската комисия днес официално отправи препоръка

процедурата за наблюдение на правосъдието и вътрешния ред на България да отпадне, но страната да влезе в нов мониторингов механизъм,

който ще важи вече да всички страни в ЕС.

В последния си доклад ЕК отчита напредък по всички препоръки, отправени към България по линия на върховенството на закона, но и залага на новия механизъм за върховенство на закона, свобода на медиите и усвояване на европейските средства.

Окончателното решение за отпадане на старата процедура ще бъде взето след становища от Европейския съвет и Европарламента.

Механизмът за наблюдение днес откровено бе наричан политически инструмент, дискриминационен и контрапродуктивен, предаде bTV.

Българските депутати от целия политически спектър приветстват новината за скорошното му отпадане за България, но и посочват, че

веднага се влиза в новия мониторинг, по който България ще бъде оценявана при равни условия с другите страни членки.

„Комисията прави извода, че напредъкът е съществен, за да предложи отпадането на Механизма за сътрудничество и проверка, но да продължи мониторинг на оставащите предизвикателствата чрез други методи на национално и европейско ниво”, заяви Димитрис Авромополус - европейски комисар по миграцията. В доклада има препоръки за продължаване на борбата с корупцията и изпълняване на ангажимента на правителството за отчетност на главния прокурор.

Според външния ни министър Екатерина Захариева не може да се спекулира кога ще падне мониторингът, защото до края на мандата на тази комисия остава още малко време и не е ясно дали дотогава фактически това ще се случи.

0
0
0
s2smodern
Харесай ни във Фейсбук

Горещи теми

Абонирай се за нашия Youtube канал
Нагоре...